Autor: Maire Kasemaa • 19. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon lasi kahe LNG-terminali plaani põhja

Euroopa Komisjon ei toeta plaani, mille kohaselt Soome Inkoo ja Paldiski saavad kumbki 160 000kuupmeetrise LNG-terminali, uus kava tuleb esitada 19. augustiks.

Eesti ja Soome vahele plaanitavat gaasitoru Balticconnectorit peab Euroopa Komisjon seevastu Euroopa energiajulgeoleku seisukohalt üheks olulisemaks hankeks. Umbes 200 miljonit eurot maksva gaasitoru ehitust on plaanis toetada kuni 70% ulatuses, ütles Soome majandusministeeriumi tööstusnõunik Herkko Plit Kauppalehtile.

LNG-terminali asukohas pole Soome ja Eesti senimaani kompromissi leidnud. Komisjoni hinnangul ei ole terminali kaheks jagamine Inkoo ja Paldiski vahel abikõlblik.

Pliti sõnul tuleb terminale lahendus leida hiljemalt 19. augustiks, et see pääseks esimesse toetusvooru. Ligi 400 miljonit eurot maksva terminali toetus on siiski märgavalt väiksem kui gaasijuhtmel.

„Ühtegi võimalust ei ole veel välistatud. Endiselt on võimalik, et kas Paldiskisse või Inkoosse tuleb peaterminal ja teise kohta väiksem. Soome lähtub loomulikult sellest, et terminal tuleb Inkoosse, ütles Plit.

Ettevõtted Gasum ja EG Võrguteenus, Soome ja Eesti valitsus ning Euroopa Komisjon leppisid täna Tallinnas toimunud nõupidamisel kokku ühises tegutsemisplaanis ja näitasid rohelist tuld hanke kavandamisele. Eesmärk on alustada gaasijuhtme ehitusega 2019. aastal, ütles Soome majandusminister Jan Vapaavuori.

Soome Gasum ja Eesti EG Võrguteenus jätkavad nüüd üheskoos gaasitoru kavandamist.

Selles jõuti täna toimunud läbirääkimistel kokkuleppele, kuid Eesti valitsus teatas, et vajab paar päeva vastastikuse kokkuleppe allkirjastamiseks.

Läbirääkimised LNG-terminali lahendusvariantide üle jätkuvad suvel. Järgmise arutelu päeva ei ole veel paika pandud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755