Autor: Kadri Põlendik • 12. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fleepi asutaja: Eestis võiks olla rohkem ettevõtjaid

Arengufondi loodavat iduettevõtjate instituuti kommenteerides leidis suhtlusprogrammi Fleep asutaja Henn Ruukel, et Eestisse oleks kindlasti vaja rohkem inimesi, kes oleksid ettevõtjad.

Arengufond teatas eile, et lähikuudel alustab fondi toel Eestis tegevust rahvusvaheline programm Founder Institute, mille eesmärk on olla hüppelaud palgatöötajatele, kes võiksid olla uute idufirmade loojad. Eestis pilootprojektina alustav iduettevõtjate instituut on osa maailma suurimast idufirmade koolitusprogrammist Founder Institute, mis on esindatud ligi 50 maailma linnas.

Idufirma Fleep asutaja Henn Ruukel leidis, et ideel on jumet, kui sellega saavad julgustava tõuke inimesed, kes seni on kõhelnud, kas alustada oma ettevõtet või mitte. Tema hinnangul võiks Eesti inimesed olla ettevõtlikumad. "Aga selle konksuga, et nad mitte ei oleks ettevõtlikud niisama, et igaüks teeb enda suhkruvati kooperatiivi, vaid lisaks on vaja läbi viia väga suur suhtumise muudatus selles, et asju tuleb teha koos," märkis Ruukel. Ta selgitas, et ükskõik, kas on tegemist kolme kõrvutiasuva taluga või kolme programmeerijaga, on koostöö igal juhul oluline aspekt, sest sealt tekivad sünergia ja võimendus.

"Meil on ettevõtlikkus olemas nii ITs kui väljapool, aga kuidagi selline, et igaüks pusib omaette. Kui ma juba lähen linna liha müüki viima, siis ma naabertalu piima sinna ikka müüki ei vii või me koos ei brändi oma toodangut," tõi Ruukel näite suhtumisest, mida ta näeb ka IT valdkonnas, kus igaüks tahaks olla oma OÜ juhataja.

Igasugune tugi on abiks. Ta märkis, et kui vaadata üldist pilti, siis palgatöö on eelistatud ja sellest tuleb ka aru saada. "Kõik suunab sinnapoole, et ettevõtjate edulugusid on vähem kui neid, kus inimesed on väga hästi hakkama saanud Swedbankis või Skype'is palgatööd tehes," rääkis ta.

Arengufondi plaani üldisemalt kommenteerides märkis Ruukel, et kindlasti on igasugune tugi alustavatele ettevõtetele hea, eriti kui see on nõuande või finantsilise toe vormis. Samas tõdes ta, et Eestis on juba praegugi üsna head võimalused nii nõu kui ka esimese finantseeringu hankimiseks.

Seda, et kavas on neli kuud õhtuti ettevõtjaid koolitada pidas ta ühest küljest heaks, sest aitab ehk palgatöötajail aru saada, kas ta sobiks ettevõtjaks. Teisalt märkis Ruukel, et see tundub väga pikk aeg.

"Ma ei tea ühtegi ettevõtjat, kes oleks enne ettevõtte alustamist käinud õhtuti palgatöö kõrvalt neli kuud õppimas või teoreetiliselt valmistumas millekski, mis on iga ettevõtte puhul täiesti individuaalne, originaalne ja spetsiifiline. Ettevõtjaks hakkamine on pigem nagu otsuse tegemine - kas diskoteegis ilusale tüdrukule lähenemise tüüpi või töökoha vahetuse tüüpi otsus. 90% sellest on otsus, mitte varasem kogemus või mingisugune koolitus sellest, kuidas seda läbi viia," rääkis Fleepi asutaja.

Konkurendid aitavad. Lisaks on tema hinnangul Eesti idufirmade võrgustik äärmiselt toetav ja kui kellelgi on huvi või tahtmist millegagi alustada, piisab kui mõne edukama tegijaga ühendust võtta. "Kirjuta Ragnar Sassile (Pipedrive'i kaasasutaja - toim) või mulle. Oma kogemus antakse hea meelega, aga tuleb arvesse võtta, et see oli selle inimese kogemus selles ajas. Seda ei ole võimalik kopeerida, et kohe saadab Taaveti-laadne TransferWise'i edu, kui sa teed samu asju, mida Taavet (Hinrikus, TransferWise'i kaasasutaja - toim)."

Ruukel leidis, et vajalik on rääkida ka ebaõnnestumistest, et maandada inimestes hirmu. Ebaõnnestumine on tema sõnul osa protsessist ja õppetund, mis tuleb edaspidi kasuks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755