Autor: Merlin Mägi • 21. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõppes NATO küberkaitseõppus Cyber Coalition 2014

20. novembril lõppes Tartus NATO arendusväejuhatuse korraldatud kübekaitseõppuse Cyber Coalition aktiivne faas, mille eesmärgiks oli testida liikmes- ja partnerriikide võimet seista vastu erinevatele küberrünnakutele. Esmakordselt osalesid õppusel vaatlejatena ka eraettevõtete ja teadusasutuste esindajad.

"Eraettevõtete ja teadusasutuste kaasamine on NATO küberharjutusvälja arendamisel kriitilise tähtsusega, sest võimaldab ettevõtetel testida nende uusimat tehnoloogiat tuues samas liitlasteni teadmise olemasolevatest uutest lahendustest," ütles NATO küberharjutusvälja ülem kapten Uko Valtenberg. "Kahtlemata toob ettevõtete kaasamine endaga kaasa väljakutseid millega tuleb arvestada, kuid on oluline, et siin oldaks tulemusele orienteeritud, sest vaadates tänast valdkonna kiiret arengut ei ole efektiivse küberkaitse tagamine ilma eraettevõtete osaluseta enam mõeldav," lisas Valtenberg.

Õppusel osalejatel tuli muuhulgas lahendada olukordi, kus rünnatakse NATO sõjalisel operatsioonil kasutatavat arvutivõrku, NATO staape ning tsiviilpartnereid, kellest tänapäevane sõjapidamine järjest rohkem sõltub.

Lisaks NATO staapidele ja ametkondadele osalesid õppusel 28 liikmes- ja partnerriikide Soome, Rootsi, Austria, Šveitsi ja Iirimaa esindajad. Kokku võttis õppusest osa ligi 400 infotehnoloogia eksperti, õigusala spetsialisti ning valitsusametnikku.

Õppuse keskkonnana, milles intsidente menetleti kasutati NATO küberharjutusvälja, mis toetub Eesti kaitseväe võimekusele. Eesti korraldas ka õppuse vastuvõtva riigi toetuse tagades õppuse keskjuhtimise ning taristu ja logistika korraldamise. Õppust juhiti Tartust, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste matkekeskusest.

Lisaks kaitseväele oli Eestis kaasatud kaitseministeeriumi, Riigi Infosüsteemi Ameti, Kaitseliidu küberkaitseüksuse, Eestis asuva NATO küberkaitse koostöökeskuse ning mitmete teiste riigiasutuse spetsialistid.

Cyber Coalition on NATO arendusväejuhatuse korraldatav küberkaitseõppus, mille eesmärgiks on testida alliansi ja partnerriikide valmisolekut seista ühiselt vastu erinevatele küberrünnakutele.

Cyber Coalition on suurima osalevate riikide arvuga NATO küberkaitseõppus, kus ligi 100 osaleja võtab õppusest osa Tartus ning ligi 300 osalejat üle maailma. Esimene sarnane õppus viidi läbi 2008. aastal Brüsselis ja Monsis, Belgias, 2009. aastal kaasati lisaks NATO ametkondadele ka liikmesriikide esindajad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755