Autor: Raido Neemre • 16. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bitcoinil veelgi halvem aasta kui Venemaal

Kui arvate, et naftal on 2014. aasta olnud raske, siis Bitcoinil on veelgi hullemini läinud. Digitaalne raha on alates aasta algusest kukkunud 54%. Võrdluseks on Brenti toornafta teinud 44% languse ning rubla on kukkunud 46% dollari suhtes.

Bitcoin on kokku varisenud tänu sellele, et valitsused üle maailma on hakanud virtuaalraha reguleerima või lausa keelama, ennetamaks seda, et kurjategijad hakkaksid seda enda heaks ära kasutama hakkama.

Bitcoin seisab silmitsi ka konkurentsiga, mida pakuvad mitmeid teised rivaalid, kelle tooted on regulaatoritele enam meelepärased. Draamatiline kannapööre Bitcoini edus on virtuaalraha väärtuse viinud 1100-lt dollarilt 350-le.

Skeptikud, kes pikka aega rääkisid, et valuuta on ülehinnatud, hõõruvad nüüd käsi. “Ma ei tea, kas Bitcoini viimased hetked on saabunud, kuid igatahes ei ole olukord üldsegi mitte hea,” sõnas Aite Groupi finantsanalüütik Nathalie Reinelt. Reinelt on kirjutanud mitmeid raporteid, kus väljendab oma kahtlusi, et virtuaalrahast võiks kunagi saada põhivoolu rahaühik.

Bitcoinil on aga jätkuvalt mitmeid ustavaid fänne. Silicon Valley investor Tim Draper on üks neist. Konverentsid, mis on pühendatud nn krüptovaluutadele, tõmbavad jätkuvalt ligi hulgaliselt huvilisi ja riskikapitali ettevõtted asutavad Bitcoiniga seotud idufirmasid. Bitcoini pooldajad naudivad suhtelist anonüümsust, mida virtuaalraha pakub.

Kuna kasutajad saavad registreerida virtuaalraha rahakoti ilma oma identiteeti paljastamata, võivad nad osta ja müüa asju ilma, et valitsus nende rahakotti vaataks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755