Autor: Sirje Rank • 13. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaan Tallinn hoiatab tehisintellekti ohtude eest

Skype’i üks kaasloojaid Jaan Tallinn on ettevõtjate, teadlaste ja investorite grupis, kes kirjutas alla avalikule kirjale, mis kutsub pöörama suuremat tähelepanu tehisintellekti ohtudele ja ühiskondlikule kasule.

Kiri ning sellele lisatud raport soovitustega Tulevikuelu Instituudilt (FLI), millele uuringutes keskenduda, tuleb kesk kasvavat kõhedust tehisintellekti arengu mõjudest tööhõivele ning inimkonna tulevikule, kui masinate intelligentsus ja võimekus oma loojad maha jätab, kirjutab Financial Times.

Kirja eesmärk ei ole hirmutada, see vaeb nii positiivset kui negatiivset.

„Tehisintellekti uurimine areneb järjest ja selle mõju ühiskonnale kasvab. Potentsiaalne kasu on tohutu, kuna kõik tsivilisatsiooni saavutused on inimese intellekti vili. Me ei saa aga prognoosida, milleni me võime välja jõuda siis, kui seda intellekti tehisintellekti tööriistadega võimendada, kuid haiguste ja vaesuse kaotamine ei ole mõeldamatu. Kuna tehisintellekt on väga suure potentsiaaliga, on oluline uurida seda, kuidas sellest kasu saada, vältides samas võimalikke ohte,“ seisab kirjas. „Meie tehisintellekti süsteemid peavad tegema seda, mida me tahame, et nad teeksid.“

Jaan Tallinn on üks FLI kaasasutajaid. Ühenduse eesmärk on ergutada optimistlike tulevikuvisioonide uurimist ning maandada tehisintellekti arengust inimkonnale johtuvaid eksistentsiaalseid riske.

Elon Musk, kes on SpaceXi ja Tesla kaasasutajaid ja istub FLI teadusnõukogus koos füüsiku ja kosmoloogi Stephen Hawkingiga, on öelnud, et peab kontrollimatut tehisintellekti potentsiaalselt tuumarelvast ohtlikumaks.

Hinnanguliselt on Silicon Valleys tegutsevatest idufirmadest ligi 150 seotud tehisintellektiga.

Avalikku kirja ja sellele allakirjutanuid näeb siin.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052