Autor: Kadri Põlendik • 21. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NASA kasutab eestlaste GrabCADi

NASA esitas GrabCADi keskkonna kasutajatele väljakutse disainida käsipuu kinnitusklamber rahvusvahelisele kosmosejaamale.

USA kosmoseagentuur NASA sponsoreerib GrabCADi keskkonnas võistlust, mille jooksul palutakse disainida rahvusvahelisse kosmosejaama täiendavat käsipuu kinnitusklambrit. Klambrid aitavad astronautidel tagada paigalpüsivaid pindasid, mis on vajalikud tavapärasteks igapäevategevusteks mikrogravitatsiooni keskkonnas ehk kaaluta olekus. Võistlustingimuste juures on ära toodud pilt, kus kosmosejaamas on klambri abil kinnitatud käsipuu külge näiteks malelaud.

Võistlus lõppeb 17. jaanuaril ja viiele esimesele kohale on välja pandud rahaline preemia, millest suurim on 1000 dollarit ja väikseim 100 dollarit. Võistluse züriis on neli NASA töötajat ja GrabCADi kommuunihaldur.

GrabCADi keskkond pakub tootjatele võimalust esitada väljakutseid nende ülemaailmsele kommuunile, et panna tuhandeid insenere disainima sobilikku lahendust. Väljakutsega käib alati kaasas auhinnafond, žürii valib tootja ise. Nii on palutud GrabCADi abi näiteks paberkäterätikute hoidja, põrandalapi, kaasaskantava aerulaua, kaitsvate päikseprillide, auto, tõukeratta jpm disainimisel.

2010. aastal loodud GrabCAD tegeleb inseneridele suunatud CADi tarkvara arendamisega ning teinud inseneridele üle kogu maailma kättesaadavaks pilves baseeruvad 3D CADi koostöölahendused ning tööriistad. GrabCADil on rohkem kui 1,5 miljonit kasutajat, kel on ligipääs avalikule CAD-failide kogule ning võimalus olla ühenduses inseneridega üle kogu maailma.

GrabCADi asutajad on Indrek Narusk ja Hardi Meybaum, kelle Äripäev valis viimati aasta ärimeheks. Mullu septembris ostis GrabCADi maailma suurim 3D-printerite ja printimislahenduste tootja Stratasys.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474