21. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortal kärbib Soome IT-töötajate ridu

Eesti tarkvaraettevõte Nortal plaanib koondada oma Soome tütarettevõttes kuni üheksa ja saata sundpuhkusele kuni 55 inimest, põhjendades seda Soome majanduse hangumisega.

Firma alustab alles kollektiivkõnelusi Soome ametiühinguga, mille tulemusel selgub täpne koondatavate või sundpuhkusele saadetavate arv, selgitas ettevõtte kommunikatsioonijuht Liina Vahtras.

Nortali tegevjuhi Priit Alamäe sõnul on põhjuseks Soome majanduse keeruline aeg, millega seoses on paljud kliendid investeeringuotsuste tegemisel konservatiivsed. „See mõjub paratamatult ka meile. Meil ei ole kõigile inimestele praegu pakkuda nende kvalifikatsiooni ja asukohaga sobivat tööd,“ selgitas Alamäe.

Hoolimata sellest arvab Alamäe, et Soome-suunal tehtud investeering on end ära tasunud. „Me usume endiselt Soome majanduse pikaajalisse kasvuvõimesse ja Soome inimeste nutikusse,“ põhjendas ta.

Soome majandus kasvas viimati 2012. aasta esimeses kvartalis ning Soome panga prognoosi kohaselt on 1% kasvu oodata alles 2016. aastal. Töötajaid on koondanud ka teised IT-sektori ettevõtted, näiteks Tieto, mis teatas nädala eest läbirääkimistest umbes 500 töökoha kärpimisest.

Koondamis- ja kollektiivpuhkustega pole Alamäe sõnul kavas teha suuremaid organisatsioonilisi muudatusi. Samuti pole koondamine seotud 2013. aastal võidetud Soome maksuameti suurhankega, mis Alamäe sõnul kulgeb plaanipäraselt.

Nortalil pole kavas kärpida Eesti peakontoris või teistes tütarettevõtetes töötavate inimeste arvu, kinnitas Alamäe. „Meie jaoks on olukord mõnevõrra lõhestunud, sest kollektiivläbirääkimistega samaaegselt otsime kõikides riikides uusi töötajaid,“ lisas Vahtras. Alamäe sõnul läheb firmal tervikuna hästi, kuna käive kasvas 2014. aastal umbes 15% ning ettevõte teenis kasumit nii Soomes kui ka väljaspool.

Nortal on juba varasemalt teatanud, et soovib tulevikus minna börsile. Sellel kursil püsimise kohta tõdes Alamäe, et Nortal on maailmamastaabis pigem väikeettevõte ja börsivalmiduse saavutamine nõuab veel tõsist tööd. „Aeg näitab,“ sõnas ta võimaliku börsilemineku tärmini kohta.

Nortal gruppi, mille peakontor asub Tallinnas, kuuluvad ettevõtted Soomes, Leedus, Rumeenias, Serbias, Egiptuses ja Omaanis.

Soome tütarettevõttes on palgal 140 töötajat, 2014. aasta lõpus töötas kontsernis kokku 581 inimest. Kontserni käive oli 2013. aastal 36 miljonit eurot ja kahjum 839 000 eurot.

Loe täispikka teksti Äripäeva veebist.

Autor: Merle Must

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755