Autor: Kadri Põlendik • 13. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TransferWise’i investor: meil ei ole naisjuhte põhjusega

TransferWise'i aasta alguses investeerinud riskikapitalifirma Andreessen Horowitz üks asutajaid Marc Andreessen märkis, et on väga konkreetne põhjus, miks tema ettevõtte partnerite seas pole ühtegi naist, vahendab Business Insider.

Marc Andreesseni sõnul ei ole Andreessen Horowitzis ühtegi naissoost partnerit, sest tema pidevatele pakkumistele öeldakse alatasa ära. Ajakirjale Fortune antud intervjuus selgitas Andreessen, et firma esimene pakkumine uuele partnerile (peale tema enda ja kaasasutaja Ben Horowitzi) läks naisele, kes lükkas pakkumise tagasi ja on nii teinud juba viis korda. „See ajab mu hulluks,“ ütles Andreessen.

Üleüldiselt on Andreessen Horowitzis üsna korralik naiste osakaal – 107 töötajast on naisi 52%, mida on rohkem kui teistes Silicon Valley tehnoloogiaettevõtetes. Teisalt ei ole ükski ettevõtte seitsmest partnerist, mis on firma kõrgeim ametipost, naine.

Andreessen ei tahtnud öelda, kes on see naissoost juht, kes on tema pakkumistele viis korda ära öelnud, kuid märkis, et ta on pakkunud sama ametikohta ka paljudele teistele naistele, kes on kõik samuti keeldunud. Riskikapitalisti hinnangul on põhjus üsna lihtne: nõudlus naistippjuhtide järele on suur, kuid naisi, kes tehnoloogia valdkonnas töötaksid, on vähe.

„Arvan, et sama kehtib teistes firmades ja arvan, et sama olukord on tegevjuhtide tasemel. Kui rääkida naissoost tegevjuhtidega, siis nad saavad väga palju pakkumisi,“ ütles ta. „Kuna valikut on vähe ja vajadus on väga suur, saavad nad nii palju pakkumisi, et lihtsalt upuvad võimalustesse,“ leidis Andreessen. Ta märkis, et seetõttu tuleks keskenduda juba neile, kes tehnoloogiasektorisse alles tööle tulevad ning koolitada välja rohkem inimesi.

Selleks on Andreesseni sõnul tema ettevõte teinud juba väga palju tööd rohujuure tasandil, et parandada naiste ja vähemuste palkamist tehnoloogiasektorisse. Riskikapitalifirma on löönud käed erinevate organisatsioonidega ja teeb koostööd Google'i juhatuse liikme ja pilvetarkvara pakkuja VMware kaasasutaja Diane Greene'iga, et paremini sõna levitada.

„Me peame leidma rohkem inimesi, kes saaksid ametiredelil tõusta. Meil on vaja rohkem naissoost tippjuhte,“ ütles Andreessen.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052