Autor: Rainer Saad • 14. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia peab liitumiskõnelusi Alcatel-Lucentiga

Soome võrguseadmete tootja Nokia Oyj teatas, et peab ühinemiskõnelusi Prantsuse ettevõttega Alcatel-Lucent, kuid kokkuleppele pole veel jõutud.

Nokia loodab ühinemisega tugevdada enda telekommunikatsiooniäri. Firma teatel on ühinemiskõnelustes saavutatud edu, kuid kokkuleppeni pole veel jõutud ning kogu tehing võib endiselt koost laguneda. Bloombergi teatel on Alcateli turuväärtus 11,3 miljardit eurot, Nokial 28,4 miljardit eurot.

Mõlemad ettevõtted toodavad tugijaamu ja mobiiliantenne ning konkureerivad selliste firmadega nagu Ericsson ja Huawei Technologies.

Tehing vajab Prantsuse presidendi Francois Hollande'i heakskiitu, kuid see ei pruugi olla kerge, kuna varem on Hollande peatanud mitmeid suurühinemisi. Allikate teatel töötab Prantsuse valitsus praegu selle nimel, et ühinemisega ei kaotaks Prantsusmaa töökohti.

Helsingi börsil reageeris Nokia aktsia 6protsendilise langusega, Alcateli aktsia tõusis Prantsuse börsil 14 protsenti. Viimase kahe aastaga on Alcateli aktsia rohkem kui kolmekordistunud. Nokia aktsia on kahekordistunud pärast seda, kui ettevõte müüs 2013. aastal 5,44 miljardi euro eest enda mobiiliäri Microsoftile.

Nokia ja Alcateli ühisavalduses teatasid mõlemad firmad, et praegusel hetkel pole kindel, kas alanud kõnelused lõppevad ka ühinemisega. Ühinemisega ostaks Nokia Alcateli ära.

Raha selleks võib Nokia saada enda kaardiäri HERE müügist. Alcateli ostmisega võib Nokia tugevdada positsiooni Hiinas, mis on maailma suurim mobiiliturg. Nokia ja Alcatel on ka varem pidanud kõnelusi ühinemisteemal. Mõlema firma ühinemisel tekiks juurde uus võrguseadmete hiiglane.

Alcatel-Lucent ja Nokia ühinemiskõnelustest on räägitud juba mitu kuud ja seda ajast, mil Prantsuse firma teatas, et plaanib müüa enda kasumlike üksuste varasid. Tänase teate järgi on ettevõtetel arutlusel „täielik ühinemine“. „Praeguses faasis ei ole selge, kas need arutelud lõpevad kokkuleppega,“ ütles Nokia pressiteate vahendusel.

Alcatel-Lucenti eelmise aasta käive oli 13,2 miljardit eurot ning kontsernis töötas 52 000 inimest. Nokia eelmise aasta käive oli 12,7 miljardit eurot. Soome ettevõtte palgal oli 61 000 inimest.

Inderesi aktsiaanalüütik Mikael Rautanen ütles Reutersile, et vana kuulujutt on taaskord laual. „Turu surve ühinemiseks on ilmselge,“ ütles ta.

Manager Magazin teatas, et Nokia, kellel on tugev positsioon traadita sidevõrkudes, võib ühinemisel saada kasu Alcateli fikseeritud võrkudest. Nokia otsib mooduseid kuidas kasvule tagasi pöörduda, samal ajal kui Alcatel keskendub kulude kärpimisele ja võlgade maksmisele.

Soome analüütik Rautanen ütles, et edukaks ühinemiseks on veel palju takistusi, kuna suur osa Alcatel-Lucentist ei sobiks Nokiaga kokku ning tuleks eraldi maha müüa.

Pärast mobiiliüksuse müümist Microsoftile on Nokial piisavalt vaba raha, et Alcateli ostmise tehing teoks teha. Lisaks saaks Nokia raha ka kaardirakenduse HERE müügist. Rautaneni sõnul peab Nokial olema sügavam strateegia Alcateli ostmiseks. „Tasub meenutada, et ühinemistel selles sektoris pole olnud edukat ajalugu ning need on väga riskantsed,“ ütles Rautanen.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755