Autor: Merlin Mägi • 14. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

e-Residendid said oma portaali

13. mail käivitus e-Residentsuse taotlemise portaal aadressil e-resident.gov.ee, mille kaudu saab üle maailma saata avaldusi digitaalse identiteedi saamiseks.

Eesti on maailma esimene riik, mis pakub e-Residentsust – piiriülene digitaalne identiteet on saadaval igaühele, kel on soov luua ja juhtida asukohast sõltumatut ettevõtet üle veebi. Eesti e-Residendid võivad asutada interneti kaudu ettevõtte, teha e-panganduse tehinguid, saada ligipääsu rahvusvahelistele makseteenuste pakkujatele, esitada tuludeklaratsiooni elektrooniliselt, kaugjuhtida ettevõtet ning digitaalselt allkirjastada dokumente ja lepinguid.

Taotlus on võimalik veebis täita vaid umbes kümne minutiga. Peale teenustasu maksmist ja taustakontrolli läbimist tarvitseb e-Residentidel vaid üks kord külastada kas Eesti välisesindust või politseijaoskonda (seni oli kohustus külastada Eesti Politsei- ja Piirivalveametit kaks korda), et saada kätte e-residenti digi-ID.

E-residendid saavad digi-ID kätte ühest maailma 38 riigist, kus Eestil on saatkond või konsulaat või siis Politsei- ja Piirivalveameti teeninduspunktist Eestis. Taotlemise protseduur kestab keskmiselt üks kuu, alates taotluse esitamisest veebi teel kuni e-residendi digi-ID kättesaamiseni.

”Eesti on ainus riik maailmas, mis suudab liikuda sellise kiirusega ja üks väheseid, kus valitsusasutused suudavad olla nii koostööaltid. Meil on suurepärane võimalus panna paika digitaalse identiteedi standard internetis ja aidata miljonitel ettevõtjatel luua ja kasvatada oma äri,” ütles Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Taavi Kotka.

”Me lõime e-Residentsuse, et kasvatada digitaalset majandust, meelitada Eestisse uusi investeeringuid ja luua uusi ärisidemeid. e-Residentsus pakub kõigile, kel on Eestiga ettevõtlus- või muud sidemed, võimalust kasutada Eesti e-teenuseid. Kuid ühtlasi võib igaüks maailmas olenemata oma asukohast taotleda e-Residentsust, et saada ligipääs võimalusele luua ja administreerida ettevõtet internetis. Programmi loomisega loodab Eesti anda tõuke maailma ettevõtluspotentsiaalile,” ütles e-Residentsuse programmi juht Kaspar Korjus.

Hetkel on kokku üle 1500 e-Residendi 73 maailma riigist, kes osalesid testperioodil, mil taotlemiseks tuli külastada Eesti politseid kahel korral. Rohkem kui üle poole e-Residentidest on naaberriikidest: Soomest (34 protsenti), Venemaalt (15), Ukrainast (6), Lätist (6) ja USAst (3,5), kellele järgnevad väikese vahega Saksamaa, Ühendkuningriik, Leedu ja Itaalia. Enam kui 18 000 potentsiaalset e-Residenti on tellinud programmi infokirja.

e-Residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba. e-Residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel ei ole fotot.

14. mail Tallinnas toimuval tehnoloogiakonverentsil Latitude59 antakse kolmele tunnustatud rahvusvahelisele investorile Michael Jacksonile, Paul Bragielile ja Fadi Bisharale Eesti e-Residentsus. Kõigil kolmel mehel on juba Eestis eksisteerivad ärisidemed: näiteks Michael Jackson endine Skype tippjuht ja Paul Bragiel on Eesti kiirendi Gamefounders kaasasutaja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755