Autor: Almondi Esco • 2. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus lahendus võiks interneti läbilaskevõimet kahekordistada

Interneti paratamatuna näiv aeglustumine võib lükkuda edasi, kuna ERR Novaatori sõnul on rühm füüsikuid leidnud võimaluse, kuidas valguskaablite abil teabe saatmise kiirust kahekordistada.

Alates 2000. aastast on valguskaablites liikuva teabe hulk kasvanud igal aastal keskmiselt 60 protsendi võrra, mistõttu pole raske näha tulevikku, kus uute valguskaablite rajamine ei suuda enam kasvava nõudlusega sammu pidada, hakates tekitama informatsiooni liikumises viiviseid.

Ajakirjas Science ilmunud töös ei nähta aga lahendust sellele probleemile ideaalse valgusallika ehitamises, vaid Lõuna-California ülikooli teadlaste appi võetud sageduskammina tuntud seadeldises, mis võimaldab ühe laseri valgust muundada mitme erineva lainepikkusega valguseks.

Erinevatel kanalitel samast laserist pärineva valguse kasutamine muudab vahemaa tekitatud moonutuste eemaldamise autorite hinnangul realistlikuks ja töörühma hinnangul võimaldaks lahendus saata vastavalt vajadusele valgust vahepeal elektrisignaalideks muundamata kaks korda kaugemale või kasvatada valguskaabli läbilaskevõimet kaks korda.

Loe täispikka artiklit siit

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052