3. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idumull lõhkeb pauguga?

Eestit on tabanud enneolematu uue majanduse ja idufirmade buum. Kas idufirmad ongi uus fenomen või ainult järjekordne mull, mis varem või hiljem lõhkeb?

“Innovatsioon on alati kuulunud Eesti riigi DNA-sse. Viimastel aastatel oleme aga ühest küljest loorberitele puhkama jäänud, kuid teisest küljest vohab enneolematu uue majanduse ja idufirmade buum,” lausub Eesti Telekomi kommunikatsioonidirektor Kaja Sepp. Eesti Telekomi ja uute äride kiirendi VUNK koostöös loodud innovatsioonialal arutletakse tänavusel arvamusfestivalil just selle üle, kas idufirmade buum on innovatsioonisuutlikuse mujalt välja söönud või on kaasarääkimiseks ruumi ka niiöelda vana majanduse tegijatel. Lisaks püütakse leida kasulikke võimalusi koostööks idufirmade ning suurettevõtete vahel.

Samuti piilutakse innovatsiooniala erinevates aruteludes tavatarbija pidevalt muutuvasse maailma. Arutletakse selle üle, milliseks on kujunemas meie pangandusteenused. Täna elame maailmas, kus alustavate ettevõtete, ürituste ja toodete rahastamiseks kasutatakse tihtipeale ühisrahastust, kus rahval on võimalik projekte toetada, minnes samal ajal mööda pankadest. Ühes innovatsiooniala arutelus otsitaksegi vastuseid küsimustele, kas teenused nagu TransferWise, Bondora ja ühisrahastus jäävadki paljalt nišitooteks või kasvavad kunagi ka tavatarbijani?

Lisaks keskendutakse ka aina olulisemaks muutuvale asjade interneti teemale. “Kas asjade internet viib meid Asimovi lugudest tuttava Gaia superteadvuse maailma?,” esitas Sepp küsimuse. Isaac Asimovi novellis “Asumi äär” eksisteerival Gaia planeedil on küll iga olend eraldi eksisteeriv, kuid üheskoos moodustavad nad ühe tervikliku superteadvuse. Kas meie taskus piiksuvad nutitelefonid, tahvelarvutid, kodus olevad televiisorid, külmkapid ja kas või teekannud võivad ühel päeval moodustada midagi sarnast? Või on see asjade interneti mõjul juba juhtumas?

Puutumata ei jää ka meelelahutusmaailm

Arutelus “Milleeniumilapsed ja meelelahutus” on luubi all tänaste noorte meelelahutuse tarbimise erinevad küljed ning tarbimisviiside totaalne erinevus varasemast. Sepa sõnul on tänase TV meelelahutusmaailma otsuseid langetavad inimesed küll nooremas keskkeas, kuid juba praegu on nende sihtgrupi soovid ja vajadused hoopis teised, mis neil.

Vunk innovatsiooniala mitmel arutelul osalevad nii asjatundjaist eksperdid kui ka eluterved skeptikud, samuti küsitakse võimaluse korral ka rahva seisukohta ning arvamust. “Usume, et innovatsiooniala julgustab vähemalt ühe uue innovaatilise idee sündi, millele saame VUNK uute äride kiirendi programmis vunki juurde anda,” lisas Sepp.

Arvamusfestivali VUNK Innovatsiooniala valmib koostöös Eesti Telekomi, ärikiirendi Vunk, Eesti Pangaliidu, MTÜ Eesti Intellektuaalomandi ja Tehnoloogiasiirde Keskuse ning Säästva Eesti Instituudi koostöös.

VUNK Innovatsiooniala arutelud toimuvad reedel, 14 augustil.

Kogu arvamusfestivali kava vaata siit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755