Autor: Merlin Mägi • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvamusfestivali TOP 8 arutelu IT teemadel

Täna ja homme Paides toimuval Arvamusfestivalil korraldatakse tänavu paarsada arutelu. Väga mitmekesisest päevakavast valisime välja 8 arutelu, mis võiks ituudiste lugejale huvi pakkuda.

1. Mis kasu minul on 10 miljonist e-residendist?15.08 Toimiva e-riigi alal kell 14:30-16:00

Aastal 2025 võiks olla Eestiga seotud umbes 10 miljonit e-residenti, kes ajavad piiri tagant Eestis äri või arendavad eestlaste kogukonda Mehhikos. Mis kasu on digitaalse ID-ga välismaalastest aga meile, eestlastele? Läbi elava arutelu ja kaasava grupitöö proovime jõuda lahenduste ja ideedeni, kuidas e-residentsust Eesti, meie inimeste ja ettevõtete jaoks võimalikult hästi tööle panna. Kiikame läbi kasutajakeskse vaate kolme teemasse – e-residentidest globaalsed e-eestlaste kogukonnad välismaal, e-residentsusega seotud ettevõtluse ja uute teenuste arendamine Eestis ja paremate e-teenuste arendamine kohalikele.

Moderaator: Siim Sikkut

Osalejad: Taavi Kotka, Mart Parve, Andres Kitter

2. Kas äpid söövad Eesti väikefirmad ära?

14.08 Postimehe laval kell 14.30-16.00

Eesti taksojuhtide ellu on tekkinud Taxify ja Uber. Eesti hotellipidajate ellu on tekkinud Booking.com ja Airbnb. Ja see on alles algus. Äpp toob rohkem kliente, aga võtab osa ettevõtte iseseisvusest. Mis on lõpptulemus: kas meil on neist äppidest rohkem

kasu või kahju?

Moderaator: Henrik RoonemaaOsalejad: Enn Metsar, Tõnu Runnel, Kadri Hansalu, Verni Loodmaa

3. Mis kasu on Eestile start-up'idest?14.08 Ettevõtlusalal kell 13:00-14:30

Selle üle, kas start-up’idel (ehk idufirmadel) loovad väärtust Eesti majanduse jaoks, on tihti arutelusid. Usutakse, et majanduse elavdamiseks on kasu traditsioonilistest ettevõtetest, kes loovad käega katsutavaid tooteid ning kelle kogu tegevus disainist tootmise ja müügini toimub Eestis. Ka investorid on tihti start-up’idesse investeerimisel tulemustes pettunud. Mis kasu start-up’idest siiski majandusele on? Kas neis loodud innovatsioon aitab ka muud majandust? Millist tööjõudu nad loovad? Aga millist mainet Eesti jaoks? Ja mis on siis ikkagi need teenused, mida start-up’id pakuvad ning kellele neist kasu on? (Pipedrive) (Riigikogu majanduskomisjon), Elise Sass (Microsoft), Margus Uudam (Ambient Sound Investment), Sten Tamkivi (Teleport)

Moderaator: Kair Käsper

Osalejad: Toomas Kivimägi

4. Kas Eesti e-visioon on aegunud?15.8 Orualal kell 14:30–16:00Osalejad: Jaan Priisalu, Priit Alamäe, Maarja Kruusmaa ja Henri Laupmaa

Kui huvitud Eesti kui e-riigi kuvandist maailmas ning digiühiskonna arengust:Moderaator: Liisa Past

5. Internet of things - Kas järjekordne BUZZ või reaalselt kasutoov maailm?15.08 VUNK innovatsiooniala kell 14:30-16:00

Kas asjade internetiga oleme teel Asimovi lugudest tuttava Gaia superteadvuse poole? Otsuseid tehes konsulteerivad kõik mõtetes kõigi ja kõigega. Või on see järjekordne internetimull?

Moderaator: Toomas Kärner (IOT valdkonna juht) Tehnoloogia kommentaator R2 , Lauri Ilison Nortal, Jürgo Preden Thinnect.

Osalejad: IOT tulised pooldajad ja eluterved skeptikud. Kristjan Port

6. Start-up´id ja suurettevõtted – kuidas tekib sünergia?15.08 VUNK innovatsioonialal kell 12:00-13:30

Milliseid müüte peab murdma, et suurendada koostööd uute ja traditsiooniliste äride vahel? Kas ja kuidas saavad suurettevõtted ja start-up´d olla teineteisele tulevikus rohkem kasulikud? Kuidas innustada suurettevõtteid kasutama rohkem avatud koostöö- ja innovatsioonimudeleid? Millist väärtust näevad koostööst idufirmad?

Moderaator: Triin Tuulik (Glimstedt) (EstBAN), Tarmo Kärsna (Eesti Telekom), Kaidi Ruusalepp (Funderbeam), Pirjo Vanem (LHV)

Osalejad: Heidi Kakko

7. Kellele ehitame e-riiki?

15.08 Toimiva e-riigi alal kell 12:00-13:30

Arutelus võtame luubi alla noorte e-teenuste kasutamise oskused ja e-osaluse ning otsime vastust küsimusele, kuidas kasvatada e-kodanikke ja kuidas e-kodanikuks kasvada

Moderaator: Kristina Reinsalu

Osalejad: Aet Kiisla, Gerd Tarand, Margus Pedaste, Aare Ristikivi

8. Tehisintellekti moraalne staatus ja võimekate robotite eetilised mõjudVäärtuste alal 14.08 kell 13.00-14.30

Me elame täna maailmas, kus eksisteerib hulk kitsaid tehnisintellekte ning mis on täis erinevaid võimekaid roboteid. Selline olukord tõstatab mitmeid olulisi eetilisi küsimusi. Esiteks peaksime enda jaoks selgeks mõtlema, mis on selliste programmide ja olendite moraalne staatus. Mida inimese sarnasemad nad on, seda enam paistab, et peaksime neid ka inimestega võrdselt kohtlema. Teiseks peaksime juurdlema selle üle millised on taoliste programmide ja seadmete ühiskondlike mõjude eetilised aspektid. Kes vastutab nende tegude eest ja kui nad on milleski paremad kui inimesed, kas nad siis peaksid hakkama inimesi asendama?

Moderaator: Mats Volberg

Osalejad: Maarja Kruusmaa, Jaan-Juhan Oidermaa, Rao Pärnpuu

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755