4. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogia muudab maailma järgneva 20 aasta jooksul tundmatuseni

Digimaailma -ja tehnoloogiatrendide jälgija Rob Creemers.
Foto: Evert Jan Daniels
Võib juba praegu ennustada, et tulevikus eksisteerivad kaks gruppi – inimesed, kes programmeerivad masinaid ja masinad, kes „programmeerivad“ inimesi,“ ennustas eile toimunud IT konverentsil Atea Action üles astunud digimaailma -ja tehnoloogiatrendide jälgija Rob Creemers.

Creemers nentis, et maailm muutub tänu tehnoloogiale järgmise 20 aasta jooksul täielikult. „Mõelge, pelgalt 20 aasta pärast on meie mobiiltelefonid 1000 korda võimsamad, kui nad on tänasel päeval. Nii võimaldab mobiiltelefon näiteks meie tervisliku seisundi kohta diagnoosi anda, tuvastada tänavapildis inimesi ning teha asju, mida me tänapäeval veel päris täpselt hoomatagi ei suuda,“ lausus Creemers, kes jälgib igapäevaselt uusi arenguid infotehnoloogia, energeetika ja globaliseerumise valdkondades.

Creemersi jaoks on viimaste aastate jooksul olnud põhifookuses tehnoloogia kiire arengutempo mõju meie tänasele ühiskonnale. „Digitaalne revolutsioon võtab inimestelt töökohad – seda tegelikult juba praegu, mil me oleme sisenenud faasi, kus inimesed töötavad robotitega käsikäes. Juba täna on 40% töökohtadest tänu tehnoloogia arengule löögi all ning me peame mõtlema, mis saab nendest inimestest, kellel pole töökohta, pole sissetulekut, kuid keda on tarbijatena ometi vaja. Tehnoloogia eksponentsiaalne areng võib tunduda ebaolulisena, aga ma leian, et me ei suuda isegi mõista, kui kiire see areng on. Meie mõtlemine on selleks liiga lineaarne. Võib juba praegu ennustada, et tulevikus eksisteerivad kaks gruppi – inimesed, kes programmeerivad masinaid ja masinad, kes „programmeerivad“ inimesi,“ ennustas Creemers.

Tema sõnul ei suuda paljud inimesed tänapäeval uskuda, et kõigest 10 aastat tagasi ei olnud meil veel isegi nutitelefone. „Me ei ole võimelised tulevikku sellises ulatuses ette näha, kui kiiresti meie maailm reaalselt areneb, vastasel juhul valmistaksime täna sündivaid lapsi koolides ette aastaks 2032. Kuid me ei suuda seda,“ sõnas Creemers.

Creemers, kes on IT valdkonnas olnud tegev juba 1980. aastast, selgitas oma ettekandes, et tehnoloogia arengut tuleks tegelikult käsitleda pigem positiivse nähtusena, kuna see suudab oluliselt parandada meie elukvaliteeti ning aitab muuhulgas pikendada ka meie eluiga. „Me peame paratamatult arvestama sellega, et isegi meie tänase tarbimise juures peame järjest rohkem mõtlema sellele, kuidas säästa ning ma usun, et ka siin tuleb tehnoloogia meile appi. Sellesse, et robotid maailma üle võtavad, ma ei usu,“ lausus Creemers.

Hollandlane Rob Creemers on digimaailma trendide jälgija ja raamatu „Living without oil“ kaasautor.

Kaheksandat korda toimuv Atea Action vaagib sel korral läbi erinevate ettekannete, kuidas ettevõtted üha enam just digitaalsete lahenduste abil oma strateegilisi eesmärke saavutada saaksid.

Atea on infotehnoloogiliste lahenduste ja teenuste pakkuja Põhjamaades ja Baltiriikides. Ateal on kokku 90 kontorit ning üle 6500 töötaja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052