19. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viie eduka e-riigi ministrid kohtuvad Tallinnas

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal.
Foto: Eiko Kink
Neljapäeval ja reedel kohtuvad Tallinnas kõrge e-valitsemise tasemega riike koondava ühenduse Digital-5 (D5) ministrid ja eksperdid. D5 koostöövõrgustikku kuulub Suurbritannia, Eesti, Iisraeli, Lõuna-Korea ja Uus-Meremaa.

Kohtumisel keskendutakse avaliku sektori IT-lahenduste tellimise tõhusamaks muutmisele, e-teenuste usaldusväärsuse tagamisele, kasutajatest lähtuvalt e-teenuste loomisele ja IT-talentide meelitamisele avalikku sektorisse.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal ütles, et Eestil on olla au maailma juhtivate e-riikide võõrustaja. „Oleme ise koha e-riikide seas välja teeninud – meil on kiiresti arenenud  infoühiskond, kuhu on panustanud nii riik kui ka erasektor,“ sõnas ta.

„X-tee, e-valimised, mobiilne parkimine, digitaalne allkirjastamine, e-kool ja e-tervis on Eestis juba hästi toimivad lahendused, mille oskusteavet saame teistele pakkuda. Uuematest lahendustest saame välja tuua e-residentsuse. Arendustöö käib äriaruandluse automatiseerimisega, mis vähendab ettevõtete halduskoormust. Lisaks veel andmesaatkonnad, mis võimaldavad paremini kaitsta riigile olulisi andmeid ja e-teenuseid,“ lisas minister.

Lisaks Eesti majandusministrile osaleb D5 kohtumistel Uus-Meremaa siseminister Peter Dunne, Korea siseminister Jong Sup Chong, Suurbritannia kabinetiminister lord Bridges of Headley ja Digital Israeli peadirektor Yair Schindel.

D5 võrgustiku eesmärk on heade praktikate ja kogemuste vahetus infoühiskonna ja e-riigi juhtriikide vahel. Samuti viiakse liikmete vahel ellu ühiseid algatusi ning kutsutakse üles teisi riike e-riigi ja infoühiskonna arengu suunas samme astuma.

Novembris käivitab D5 ühe projektina Suurbritannia ja Eesti vahel TechLink nimeline programm, mis on kahe riigi vahelist riigi- ja erasektori IT-alast võrgustamist ja partnerlust toetav algatus. Koostöös korraldatakse Briti saatkonna vedamisel senisest hoogsamalt tehnoloogiaettevõtete ja -kogukonna vastastikuseid ärivisiite ja ühisüritusi, ühisprojekte, vahendatakse kontakte ja infot.

Digital-5 koostöövõrgustik asutati detsembris 2014 Suurbritannia, Eesti, Iisraeli, Lõuna-Korea ja Uus-Meremaa poolt. Võrgustik on avatud ka teistele riikidele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052