2. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uber saadab andmed otse Eesti maksuametisse

Maksuameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe.
Foto: Eiko Kink
Eesti maksuamet ja Uber hakkavad detsembris koos testima kogu maailmas ainulaadset koostööd, mille käigus edastab Uberi äpp automaatselt info juhtide teenistuse kohta maksuametile, kes omakorda kannab selle juhtide tuludeklaratsiooni.

FIEdest ja füüsilistest isikutest juhtide andmete edastamisega loodab maksuamet algust teha juba tuleva aasta esimestel kuudel, kirjutab tehnoloogiaportaal Geenius..

Juhtidega, kes osutavad Uberile teenuseid OÜ alt, on keerukam lugu, sest seal tulevad mängu käibemaksuerisused ning spetsiifilisemad küsimused, mille lahendamiseks läheb rohkem aega. Kui Uberiga teenitud summa on juhil tuludeklaratsioonis, saab ta hiljem loomulikult teha sellesse parandusi, ning kui ta on FIE, siis ka sealt kulud maha arvata.See, et mõni äpp saadab andmeid maksuametile, kes omakorda selle info põhjal eeltäidab tuludeklaratsioone, on maailmas unikaalne nähtus. Seni on pigem olnud küsimus, kas jagamismajanduse ettevõtetest nagu Uber, Airbnb jt riigile üldse maksutulu tekib ning kuidas riik selle inimestelt kätte peaks saama. Just seepärast on paljude riikide maksuametid suhtunud ka Uberisse üsna negatiivselt ning ka Uberi tulek Eestisse tekitas eelarvamusi.“Nad tulid valmistuma sõjaks, aga me tegime ettepaneku, et mõtleme juhtide peale,” ütleb maksuameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe.Loe edasi portaalist Geenius

Autor: Harry Tuul, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755