18. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti soovib Rootsiga luua ühise X-tee platvormi

X-tee
Majandusminister Kristen Michal kohtus Rootsi IT-ministri Mehmet Kaplaniga, et arutada võimalusi Eesti X-tee platvormi baasil kahe riigi vahelise andmevahetuse ja piiriüleste e-teenuste käivitamiseks.

"Eesti on võtnud suuna eestvedada Põhjala-Balti regiooni ühtse digitaalse turu teke. Soomega oleme loonud ühise X-tee platvormi ja hiljuti digitaalselt allkirjastasime kolme Balti riigi vahelise küberjulgeoleku-alase koostöölepingu. Tänasel kohtumisel arutasime Rootsi ministriga, millised on võimalused Eesti ja Rootsi vahelise piiriülese ettevõtluse ja inimeste liikumise lihtsustamiseks e-teenustega," sõnas minister Michal kohtumise kokkuvõtteks.

Minister lisas, et huvi on eelkõige riikidevahelise andmevahetuse arendamiseks. "Eesti on valmis oma X-tee platvormi Rootsiga jagama, sarnaselt nagu seda tegime Soomega. Samuti saaksime teha koostööd üksteise digitaalse identiteedi tunnustamisel, millest võidaksid eelkõige riikide kodanikud ning ettevõtjad, kes säästaks aega ja raha. Samuti looks selline baas ka võimaluse ettevõtjatele uute teenuste tekkeks riikides ning riikide vahel. Arvestades Rootsi tähtsust meie majandusele, mõjub iga selline muutus ettevõtlusele hästi," lisas minister.

Rootsis on varasemalt püsitatud Eesti Riigi Infosüsteemi Ameti ekspertide poolt esmane X-tee testkeskkond Stockholmi ülikooli juurde. Suuremaks sihiks on jõuda Eesti, Rootsi ja Soome vahelise kolmepoolse andmevahetuse ja ühiste e-teenusteni, näiteks rahvastikuregistrite andmete, maksunduse, ettevõtete asjaajamise, sotsiaaltoetuste ja hariduse vallas. Pikemas plaanis soovib Eesti X-tee laadselt riikidevahelist andmevahetust edendada Euroopas laiemalt.   

Rootsi minister tutvus peale majandus- ja taristuministriga kohtumist ka Eesti e-showroomiga, kus talle tutvustati lähemalt Eesti erinevaid e-teenuseid internetivalimistest e-terviseni, X-tee võimalusi ning e-riigi arendamise strateegilisi suundi.

Rootsi on Eesti olulisemate kaubanduspartnerite eesotsas, ekspordipartnerina esimene. Rootsi on samuti Eesti suurimaks välisinvesteerijaks, Eesti Panga andmetel on 2015 aasta suve seisuga Eestisse tulnud otsestest välisinvesteeringutest 23,4% pärit Rootsist, kogusummas 3,8 miljardit eurot. Äriregistri andmetel oli 2015 aasta alguse seisuga Eestis registreeritud kokku 1882 Rootsi osalusega äriühingut, mida on 249 enam kui aasta varem.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755