Autor: ITuudised.ee • 15. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmekaitse infotelefon sai enim murekõnesid isikuandmetest veebis

Andmekaitse inspektsiooni küsimuste-vastuste rubriik.
Foto: Andmekaitse inspektsioon
Andmekaitse inspektsiooni nõuandetelefonile mullu tehtud kõnedes suurim osa puudutas isikuandmete avaldamist internetis.

Selle kohta esitati küsimusi 147 telefonikõnes. Seejuures on kõige enam muret tekitavam küsimus, kuidas oma andmeid Google´ist ja teistest otsimootoritest maha saada.

Andmekaitse inspektsioon rõhutas pressiteates, et otsimootoritest andmete eelmadamiseks tuleb inimesel endal pöörduda vastava palvega kas otsimootorite või info avaldanud algallika poole, mille sisu otsimootorid peegeldavad. Google on pöördumisteks loonud ka eestikeelse vormi, mis seda protsessi lihtsustab.

Samuti küsiti abi teiste poolt avaldatud andmete eemaldamiseks Facebookist. Aasta teises pooles valmistas inimestele nördimust oma isikuandmete avastamine infoportaalides, mis taasavaldasid äriregistrist võetud andmeid.

108 korral küsiti nõu isikuandmete töötlemise kohta töösuhetes, 102 telefonikõnet käsitles delikaatsete isikuandmete töötlemise registreerimisega seotud probleeme ning 78 kõikvõimalike salvestusseadmete kasutamist.

Enamik kogu aasta jooksul küsitud küsimustest puudutas isikuandmete kaitse valdkonda – kokku 79% kõnedest.

Inspektsiooni teist töösuunda, milleks on järelevalve avaliku teabe seaduse täitmise üle, käsitles kokku 154 küsimust. Enim küsiti juurdepääsupiirangute kehtestamise ning teabenõuete täitmise kohta.

Elektroonilise side seadusega seonduvaid kõnesid oli 20, kõik kõned puudutasid elektroonilise otseturustuspostituste tegemist (spämmi).

67 telefonikõnes esitatud probleem ei kuulunud andmekaitse inspektsiooni järelevalvealasse.

Kokku helistati eelmisel aastal infoliinile 1136 korral, mis on viie võrra vähem kui aasta varem.

Enne kõnet soovitab inspektsioon tutvuda nende veebilehel eraelu kaitse rubriigis avaldatud vastustega korduma kippuvatele küsimustele.

Andmekaitse inspektsiooni nõuandetelefon 627 4144 on avatud igal tööpäeval kell 10-12 ja 14-16.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755