21. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haigusrahade maksmine on peatunud IT-probleemide tõttu

Kaido Lemendik (Maksuamet), Marek Helm (Maksu- ja tolliameti juht), Maret Maripuu (Tööinspektsiooni juht), Ado Viik (Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste osakonna juhataja)
Foto: Andras Kralla
Haigusrahade maksmine on juba jaanuari kuu algusest peatunud andmebaasi rikke tõttu.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Laurits kommenteeris, et täna (22.01) käib kontroll, kas tehtud parandused on korrektselt tööle hakanud.

Ta kinnitas, et tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonide ehk TSD-ga seotud tõrge ei ole füüsilise isiku tuludeklareerimisega kuidagi seotud.

"IT tuge pakub MTA-le rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskus ning TSD arenduse tegi Icefire, kuid tõrke ärahoidmiseks oleks pidanud MTA ise varem põhjused avastama," kommenteeris Laurits.

Lauritsa sõnutsi on ajutise tõrke põhjus seotud TSD esitamise keskkonna uuendustega ning MTA vabandab võimalike tekkinud ebamugavuste eest.

Haigekassa andis jaanuari alguses teada, et tehniliste probleemide tõttu on ajutiselt peatatud sel aastal alustatud töövõimetuslehtede väljamaksmine. Algselt teatati, et töövõimetuslehtede väljamaksmine viibib kuni 21. jaanuarini 2016 neile kindlustatutele, kelle töövabastusperiood algab jaanuaris 2016. aastal. Praeguseks on viivituse kestust aga pikendatud ja ei ole teada, millal tehnilised probleemid lahendatakse.  

Haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov selgitas Äripäeva Meditsiiniuudistele, et probleem tekkis sellest, et maksu- ja tolliametis tekkis pisikene viivitus eelmise aasta tulude koondtabeli tegemisega. See on haigusrahade väljamaksmise aluseks sel aastal. "Eelmise nädala lõpus sai see baas valmis, kuid miskipärast pole õnnestunud seda siiani meie süsteemi üle tuua," lisas ta. 

Terve eilse päeva proovisid haigekassa töötajad uuesti seda baasi üle tuua, ja Romanenkov prognoosis, et üle ühe-kahe päeva ei tohiks minna. Romanenkov lisas, et seaduse järgi on aega rahasid välja maksta 30 päeva ja selle aja sisse kindlasti ka jäädakse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755