Autor: ITuudised.ee • 27. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik renoveerib eurorahaga koolide internetivõrgu

Riik uuendab koolide IT-taristut.
Foto: Raul Mee
Riik soovib lähiaastail renoveerida koolide internetivõrgu. Selleks kuluvast enam kui 13 miljonist eurost tuleb suur osa Euroopa Liidult.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal saatis täna ministeeriumitele kooskõlastamiseks eelnõu, mille järgi toetab riik perioodil 2016–20 üldhariduskoolide internetivõrkude renoveerimist ja rajamist ligikaudu 13 miljoni euroga.

"Oleme täna olukorras, kus 100% Eesti koolidest omavad küll interneti püsiühendust, kuid selle kiirus jääb alla 30 Mbit/s ning ei toeta kaasaegse info- ja kommunikatsioonitehnoloogia rakendamist õppetöös. Seega aeglasepoolne võrguühendus võib saada üheks takistuseks haridusvaldkonna strateegiliste eesmärkide täitmisel," selgitas Michal pressiteates.

Programmi esimeses etapis aastail 2016-18 korrastatakse umbes 160 kooli kohtvõrgud, töötatakse välja kohtvõrgu autentimise ja turvalahendused ning paigaldatakse võrgu halduse ja monitooringu vahendid.

"Majandusministeerium on senini taganud lairiba baasvõrgu rajamist üle Eesti, kuid oleme valmis toetama ka teiste valdkondade baastaristu kaasajastamist. Haridus on kindlasti meie jaoks üks prioriteetsemaid," kinnitas minister Michal.

Euroopa Liidu sotsiaalfondist rahastatava programmi sihtrühmaks on kõik jätkusuutlikud üldhariduskoolid, nii munitsipaal-, era- kui ka  riigikoolid.

Programmi koostanud majandusministeeriumi juhtivspetsialisti Ave Lauringsoni sõnul soovitakse kaasata võimalikult suur hulk koole. "Esmase tegevuskava koostamisel tegime koostööd haridus- ja teadusministeeriumi ja kohalike omavalitsustega. Kohtvõrkude renoveerimisega alustatakse omavalitsusüksustes, kes on alustanud gümnaasiumivõrgu korrastamist ning kus panustatakse tugeva põhikooli pidamisele," selgitas ta.

Programmi "Üldhariduskoolide digitaristu kaasajastamine" hakkab ellu viima Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus, mille EENeti struktuuriüksusel on 20aastane kogemus andmesidevõrkude valdkonnas.

Programmi kogueelarve on 13,2 miljonit eurot, millest Euroopa Liidu sotsiaalfondi toetus moodustab 11,3 miljonit ja Eesti riigi omafinantseering veidi alla kahe miljon euro. Programmi esimeses etapis on kavas koolide toetamiseks eelarvest kasutada viis miljonit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755