8 aprill 2016

50 miljonit e-dokumenti on liikunud Balti kaubanduses viie aasta jooksul

Foto: Meeli Küttim

2016. a veebruaris liikus läbi Telema EDI võrgu 50 miljones e-dokument alates uuendatud süsteemi kasutuselevõtmisest 2011. aastal. Ümmarguse järjekorranumbriga dokument oli Eesti Salonshopi poolt Leedu Rimile väljastatud müügiarve, selgitas Telema tegevjuht Hele Hammer.

“Mullune 14% e-dokumentide mahu kasv kiireneb käesoleval aastal kindlasti,” ennustab Hammer. Ta lisab selgituseks: “Eestis lükkus e-arvete kohustuslik kasutuselevõtt 2017. aasta algusesse, kuid Leedu ja Läti teevad selles vallas suuri edusamme. Leedu muudab e-arvete ja elektroonsete saatelehtede kasutamise kohustuslikuks juba 2016. aasta oktoobris. Sarnane algatus on käivitatud ka Lätis.“

EDI- ehk e-dokumente kasutatakse praegu enim toidu- ja esmatarbekaupade sektoris. Elektrooniline andmevahetus on kõigi Baltikumi suuremate jaekettide ja nende tarnijate tavapärane praktika. Nüüd, mil e-arveldamine muutub peagi kohustuslikuks, laieneb e-dokumentide kasutamine ka avalikku sektorisse. Ja sealt erasektori firmade omavahelistesse tehingutesse ka muudes tegevusvaldkondades.

Telema AS on EDI ja e-arvete operaator Baltikumis, kes toetab IT lahendustega ettevõtete tarneahela protsesse ning edastab kaubandusdokumente (tellimused, arved, saatelehed) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Ettevõtte süsteemis on üle 3800 poe ja üle 1200 tarnija Peamised kliendid on Balti riikides, kuid kliente on ka Soomes, Poolas, Taanis, Saksamaal, Jaapanis ja Austraalias, kokku 20 riigis.

Jaga lugu:
Seotud lood
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 105
Kertu Karner
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112