Autor: ITuudised.ee • 20. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti kaubandussektoris liigub seaduse sunduseta üle 30 miljoni e-dokumendi aastas

Foto: Raul Mee
Kui kohustuslik e-arvetele üleminek on tekitanud mitmes sektoris vastakaid tundeid, siis kaubandus ja logistika kasutavad e-dokumente vabatahtlikult, ilma igasuguse seadusandliku sunduseta. Tuhandete paberdokumentide asendamine e-dokumentidega, käsitsi andmesisestuse ja seega ka inimlike vigade vältimine on lihtsalt majanduslikult mõttekas. 2016. aastal vahetasid Eesti, Läti ja Leedu jaekauplused oma tarnijatega üle 30 miljoni e-dokumendi.

EDI ehk e-andmevahetust kasutatakse Baltikumi kaubandussektoris juba üle 15 aasta. Dokumendimaht kasvab stabiilselt, sest EDI hüvesid avastavad üha uued ettevõtted. E-andmevahetuse teenuse pakkujaid on Euroopas enam kui 600, Balti riikides on põhitegijad Telema ja Edisoft. Teised kohalikud e-andmevahetuse operaatorid ei paku Baltikumis nii ulatuslikku EDI võrgustikku ega teenuseid.

E-andmevahetust kasutavad kaubandussuhtluses tarnijatega kõik arvestatavad jae- ja esmatarvete sektori müüjad. Suuremates jaekettides, nagu Rimi, Prisma ja Selver, liigub masinloetavas formaadis ligi 90% kõigist tellimustest, arvetest ja müügiaruannetest. Viimastel aastatel on e-andmevahetusega liitunud ka väiksemad jaeketid ja eraldiseisvad kauplused, kaasates Telema võrgustikku 120 uut tarnijat. EDI eelised on selged: paberdokumentide asendamine elektroonsetega vähendab vigu ja säästab aega, kasvatades kliendirahulolu ja müügitulu kogu tarneahelas.

Aastal 2016 loodi Telema võrgustikus enam kui 12 000 uut partnerühendust. Võrgustiku 92 000 e-ühendust võimaldas Baltimaade kaubandusettevõtetel vahetada kokku üle 14 miljoni e-dokumendi. Telema turuosa on hinnanguliselt veidi alla 50%, mis annab e-andmevahetuse turu kogumahuks möödunud aastal 30 miljonit dokumenti.

Telema tegevjuht Hele Hammer kommenteerib: “Meie kliendid on aastate jooksul tõhustanud oma põhitegevuse ehk ostu- ja müügiprotsessid. EDI kujul liiguvad nii tellimused, saatelehed kui kaubaarved.” Ta lisab: “Möödunud aastal kasvas huvi ka masintöödeldavate kuluarvete osas. Igakuised rendi-, telekomi- ja liisingarved moodustavad arvete kogumahust küll väikese osa, kuid miks mitte menetleda automaatselt ka neid. Suurenenud huvi toetasid ka Eesti ja Leedu valitsuste sammud e-arvete reguleerimise suunas.”

Telema AS on üks juhtivaid EDI ja e-arvete operaatoreid Baltikumis, kes toetab IT lahendustega ettevõtete tarneahela protsesse. Telema edastab kaubandusdokumente (tellimused, arved, saatelehed) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Telema süsteemis on üle 3800 poe ja üle 1200 tarnija, aastas vahetatakse üle 14 miljoni dokumendi. Telema peamised kliendid on Balti riikides, kuid kliente on ka Soomes, Poolas, Taanis, Saksamaal, Jaapanis ja Austraalias, kokku 20 riigis. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474