Autor: ITuudised.ee • 2. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik arendas e-arvetele üleminekuks keskse teenuse

Foto: Kuvatõmmis (rik.ee/e-arveldaja/)
Riigi loodud raamatupidamistarkvara e-arveldaja pakub alates jaanuari lõpust keskset e-arve operaatori teenust, eesmärgiga hoogustada e-arvete kasutuselevõttu Eestis.

Registrite ja infosüsteemide keskuse direktor Mehis Sihvart ütles, et vaadates praegust turu seisu, on e-arvete laiaulatuslikumaks levikuks puudu olnud erinevaid osapooli ühendavast kesksest ja soodsast rändlusteenusest.

Loodud lahendusega liitudes saab iga majandustarkvara kasutaja hakata oma klientidele e-arvete saatmise ja vastuvõtmise teenust pakkuma. "Selline lahendus ühendab senised operaatorid ja majandustarkvarad ning võimaldab tarkvaraarendajatel väiksemate kuludega ja kiiresti oma klientidele e-arveldamise teenuse avada. Ühtlasi soodustab keskse rändlusteenuse loomine ka Euroopa ühisele e-arve standardile üleminekut,“ rääkis Sihvart.

„Hetkel ei kohusta raamatupidamise seadus ettevõtjaid omavahel e-arveid vahetama. Kuid kui see kohustus tulevikus tekib, on majandustarkvarad juba võimelised keskse riikliku platvormi kaudu e-arveldamiseks ja üleminek toimub sujuvamalt,“ selgitas registrite ja infosüsteemide keskuse ettevõtete aruandluse infosüsteemide talituse juhataja Aleksandr Beloussov.

Varasemalt on e-arveldajaga liidestunud operaatorid Fitek ja Omniva ning lisaks ollakse liidestumas Telema ning Edisoftiga. Majandustarkvaradest, mis hakkavad e-arve operaatorteenust edasi pakkuma, liidestus jaanuari lõpus e-arveldajaga esimesena Envoice. Envoice’iga koostööd tegevad raamatupidamistarkvarad ja nende kliendid saavad täna sellest lähtuvalt juba ka tasuta e-arveid saata ja vastu võtta.

Osaühing Envoice juhatuse liikme Ivar Veskioja sõnul on registrite ja infosüsteemide keskuse initsiatiiv hea näide sellest, kuidas e-riigi arenguks on vajalik riigi ja erasektori hea koostöö. „Erasektorile e-arvete saatmise kohustuse kehtestamine enne e-arveldaja lahenduse valmimist oleks tekitanud ettevõtetele sunni maksta operaatoritele e-arvete saatmise vahendustasusid. Nüüd on riik erasektorile sobiva lahenduse välja töötanud ja e-arvetele üleminekuks on tee avatud,“ lisas Veskioja.

Täiendavalt teeb e-arveldaja koostööd teiste väiksemate majandustarkvaradega, näiteks qbill.ee ja tsekk.ee.

E-arveldaja operaatori teenusega liitunud majandustarkvara kliendid saavad kasutada e-arveldaja loodud keskset e-arvete saatmise ja vastuvõtmise lahendust. Teenuse kasutamise eest tuleb liitunud majandustarkvaral igakuiselt tasuda 0,5 eurot kliendi kohta. 2016. aastast saavad mikro-, väike- ja keskmise suurusega ettevõtjad ning mittetulundusühingud e-arveldaja keskkonnas avaliku sektori asutustele e-arveid tasuta saata.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755