Autor: ITuudised.ee • 13. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telema ja Fiteki koostöö Lätis annab tõuke lõunanaabrite e-arveldusele

Hele Hammer
Foto: Raul Mee
E-arvete operaatorid Telema ja Fitek sõlmisid Lätis rändluslepingu, mis ühendab nende Läti kliendid ühisesse arveldusvõrgustikku. Kui enne said omavahel e-arveid vahetada vaid ettevõtted, kes kasutasid sama operaatorit, siis värske rändluslepe eemaldab selle takistuse. Sarnane koostöö toimib Telema ja Fiteki vahel Eestis juba ligi neli aastat.

„Fitek Latvia on e-arvelduse teenuse pakkuja Lätis, kelle klientideks on paljud suurettevõtted nagu telekomid, pangad ja kindlustusettevõtted. Telema kliendid saavad edaspidi Fiteki kaudu väljastatavad e-arved otse oma raamatupidamisprogrammi ning hoiavad sellega kokku nii raha kui aega,“ ütles Telema tegevjuht Hele Hammer. „Loomulikult on võit kahepoolne, sest ka Fiteki kliendid saavad edaspidi Telema klientide poolt väljastatud e-arved otse ja automaatselt,“ lisas Hammer.

Fitek Läti juhi Edgars Strazdsi sõnul on Fiteki ja Telema klientidel läbi uue rändlusvõrgustiku ligipääs tuhandetele äripartneritele: „Meie kliendid ei pea selleks  täiendavaid lepinguid allkirjastama, et rändlusleppest kasu saada, seejuures jäävad teenustasud samaks,“ selgitas Strazds.

Fiteki ja Telema partnerluslepe on eriti märkimisväärne kui vaadata sellele EU-perspektiivist. Pikkade  läbirääkimiste tulemusena on Brüsselis lõpuks jõutud kokkuleppele ühtsete standardite ja nõuete osas, mille alusel e-arveldus EU-üleseks muutub ning juba järgmise aasta oktoobri lõpust peaksid kõik EU hankijad aktsepteerima e-arveid. Telema ja Fiteki strateegiline koostöö võimaldab mõlema klientidel võita EU regulatsioonist, sest neile on koheselt tagatud ligipääs EU-ülesele e-arveldusele.

Telema on juhtiv e-andmevahetuse (EDI) operaator Baltikumis ning tegutseb juba aastast 2000. Telema edastab kaubandus- ja kuludokumente (tellimused, arved, saatelehed jt) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Telema süsteemis on enam kui 4000 poodi ning üle 1000 tarnija. Aastas liigub Telema võrgus enam kui 15 miljonit dokumenti, millest 40% on e-arved. Lõviosa Telema klientidest on Baltikumis, kuid kokku on kliente 22s riigis. Telemal on 30 töötajat ning kontorid Tallinnas, Riias ja Vilniuses. Telemal on rändluslepingud 18 EDI- ja arveldusoperaatoriga 9 riigis.

Fitek on finantstehnoloogia lahenduste pakkuja, mille eesmärk on vähendada ettevõtete finantsprotsessidele kuluvat aega ja raha. Fitek tegeleb ka e-arvelduse lahenduste pakkumisega. Ettevõte tegutseb Eestis, Lätis, Leedus ja Slovakkias ning annab tööd kokku 140 inimesele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755