10. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

JETRO: Eestil on potentsiaali saada oma regioonis rahvusvaheliseks ärikeskuseks nagu Singapur on Aasias

Foto: Riigikantselei
Töövisiidil Jaapanisse kohtus ettevõtlusminister Liisa Oviir Jaapani suurima tehnoloogiafirma Fujitsu juhtkonna ja Jaapani ettevõtlusagentuuri presidendiga. Kohtumiste läbiv teema oli koostöövaldkondade laiendamine ning uute koostöövõimaluste loomine info- ja kommunikatsioonitehnoloogia vallas.

Jaapani ekspordiagentuuris Japan External Trade Organization (JETRO) kohtuti president Yasuhi Akahoshi ja asepresident Shigeki Maedaga, kellega vaadati üle viimased arengud kahe riigi ärisidemetes. JETRO esindajad on regulaarselt Eestis käinud ning tunnustasid Eesti arengut.

„Eestil on potentsiaali saada oma regioonis rahvusvaheliseks ärikeskuseks nagu Singapur on Aasias,“ leidsid Jaapani ekspordiagentuuri ettevõtlusagentuuri juhid.

Jaapani ettevõtlusagentuuri JETRO eesmärgiks on vastastikuse kaubavahetuse ja investeeringute edendamine Jaapani ja teiste riikide vahel.

JETRO presidendiga kohtumisel tunnustas minister Oviir jaapanlaste edu välisinvesteeringute kaasamise vallas. „See on valdkond, mille edendamiseks me ka ise kõvasti töötame,“ ütles Oviir.

Ministrit saatis JETROga kohtumisel 10-liikmeline Eesti äridelegatsioon.

IT-ettevõtte Fujitsuga kohtumisel tõdes ettevõtlusminister, et IKT-alase koostöö suurendamisest saavad kasu mõlemad osapooled. 

Jaapan on e-riigi süsteemi loomisel astumas esimesi olulisi samme

Jaapani IT-firmad on juhtivad tippelektroonika tootjad maailmas. Eestil on seevastu head e-riigi süsteemide loomise ja kasutamise kogemused, mida jagada Jaapaniga, kes on selles valdkonnas astumas esimesi olulisi samme. Käivitunud on MyNumber projekt, mille raames planeeritakse lähiaastatel juurutada üleriigiline isikuid üheselt identifitseerivate numbrite süsteem. Eesti mõistes võib seda võrrelda isikukoodiga. 

Lisaks Mynumber projektile on Eesti valmis jagama oma kogemusi eID, digiallkirjastamise ning Eestis väljatöötatud x-tee lahenduste vallas.

Fujitsu on ligi 40 miljardi dollarise aastakäibega maailma suuruselt kolmas IT-teenuste ning -toodete pakkuja, kes on tegutsenud ka Eestis alates 1992. aastast. Minister Oviir uuris ka Fujitsu plaanide kohta Eestis ning kutsus firma juhatuse liiget Takeshi Nakajimat osalema mai lõpus Eestis toimuvale ICT week’ile ja Latitude59 konverentsile.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir külastab Jaapanit koos 25-liikmelise äridelegatsiooniga peaminister Taavi Rõivase delegatsiooni liikmena. Koos peaministriga kohtuti õhtusöögiks ka Jaapani peaministri Shinzō Abega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755