29. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skeleton Technologies pani aluse Eesti gigafactory valmimisele

Foto: Skeleton Technologies
Innovaatilisi superkondensaatoreid arendav Eesti idufirma Skeleton Technologies avas täna uue tootmisliini esimese etapi. Valmides võimaldab liin toota aastas kuni pool miljonit superkondensaatorit. Investeeringu kogumaht ulatub 3,5 miljoni euroni. Pidulikust sündmusest võttis osa ka Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.

Tule konverentsile!

IT-TÖÖJÕUKRIIS

Oma ala tipud räägivad, kuidas leida parim IT-töötaja oma firmasse.

Konverents toimub 12. mail hotellis Meriton, Toompuiestee 27, Tallinn

SOOVIN OSALEDA

>>> Vaata, kes juba osaleb.

President Toomas Hendrik Ilves tunnustas oma tervituskõnes ettevõtet energiavaldkonna arendamise eest. “Uuenduslikud tehnoloogilised lahendused, mis võimaldavad säästa keskkonda ja hoida kokku energiat on üliolulised. Seetõttu on mul väga hea meel, kui Eestis siinset teaduspotentsiaali kasutades tehnoloogia valdkonnas midagi olulist korda saadetakse. Skeletoni superkondensaatorid  on konkurentidest kolm korda väiksemad ja kergemad - see on edu saladus,” sõnas Toomas Hendrik Ilves.

Skeleton Technologies juhatuse esimehe Taavi Madiberki sõnul võimaldab suve lõpul valmiv liin toota kuni pool miljonit energiasalvestit aastas, mis asetab Skeletoni tootmise teatud mõttes võrreldavale tasemele Nevadas asuva Tesla Gigafactoryga. “Skeletoni uuel tootmisliinil aastaga toodetavate superkondensaatorite summaarne võimsus on 6 gigavatti. Tesla on prognoosinud, et nende Gigafactoy aastatoodang aastal 2020 mahutab 35 GWh energiat. Tõsi, üks osa meie tehasest asub siin Eestis, teine aga Saksamaal. Seega võib öelda, et tegu on rahvusvahelise gigatehasega,” selgitas Madiberk.

Valmivale liinile pandi täna sümboolne nurgakivi liini esimese seadme tööle panemisega, mis kerib rulli superkondensaatorite sisuelemendid. Seni tehti seda käsitööna. Skeletoni Viimsi tehases asuv tootmisliin võimaldab tootmisprotsessi algusest lõpuni automatiseerida. Tootmisliini rajamine loob kaheksa uut töökohta, olemasolevad töötajad koolitatakse ringi uutel seadmetel töötamiseks.

Madiberki sõnul võimaldavad võimsad superkondensaatorid säästa palju energiat ja vähendada keskkonnamõju. “Kui iga uus Euroopas aastas kasutusele võetav veok oleks varustatud superkondensaatorite ja regeneratiivse pidurdussüsteemiga, siis hoitaks igal aastal kokku üle kahe miljardi liitri kütust ja väheneksid õhuheitmed,” lisas ta.

Tootmisliini esimese etapi kõrgtehnoloogilised seadmed on valmistatud Koreas. Tootmisliini järgmised etapid valmivad järk-järgult 2016. aasta suve lõpuks.

Eesti päritolu Skeleton Technologies poolt toodetvad superkondensaatoreid on tavalistest akudest oluliselt suurema võimsustiheduse ja pikema elutsükliga energia salvestamise seadmed, mis on toodetud patenteeritud kõrgtehnoloogilisest materjalist ning see võimaldab talletada kaks korda rohkem energiat ja üheksa korda suuremat võimsustihedust kui teised analoogsed tooted.

Skeleton Technologies tehnoloogia on juba kasutusele võtnud Euroopa Kosmoseagentuur, kõrgtehnoloogiline autotööstus ja suuremahulise energiasalvestamisega tegelevad ettevõtted. Ettevõtte investorite hulka kuuluvad KIC InnoEnergy, UP Invest OÜ, riskikapitali ettevõte, mille investeeringute hulka kuuluvad ka Eesti Meedia AS, Apollo Holding OÜ ja paljud muud ettevõtted, ning AS Harju Elekter, NASDAQ OMX Tallinn börsil noteeritud elektriseadmete tootja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474