8. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõige olulisemad tehnikavidinad läbi aegade

Foto: Wikimedia
Ajakiri Time pani kokku nimekirja 50 olulisest tehnikavidinast läbi aegade, Äripäeva kaasautor Pille Ivask tõi välja esimesed kümme.

Mitu edetabelisse sattunud tehnikavidinat on esimesed omasugused, samas kui mõni seadeldis tegi mõnes muus aspektis oma eelkäijatele pika puuga ära. Esimese näiteks võiks siinkohal tuua Sony Walkmani, teise puhul iPodi.

Kohtadelt 50-11 leiab näiteks Segway, Fitbiti, Oculus Rift virtuaalreaalsuse prillid, Apple’i iBooki, Motorola Dynatac 8000x, Nokia 3210, Sony Playstationi, Polaroid kaamera, Apple’i iPadi ja TomTomi GPS-seadme.

Nimekirja panid kokku ajakirja Time tehnikatoimetajad, -ajakirjanikud ning reporterid.

10. Magic Wand kaelamassaažiaparaat

9. Apple'i iPod

8. Kodak Brownie Camera

7. Regency TR-1 transistorraadio

6. Victrola grammofon

5. IBMi mudel 5150

4. Sony Walkman

3. Apple Macintosh

2. Sony Trinitron

1. iPhone

Apple’i tuntuima toote iPhone’i on ajakirja Time tegijad valinud olulisimaks tehnikavidinaks läbi aegade. Apple oli esimene ettevõte, mis pani tõeliselt võimsa arvuti miljonite inimeste taskusse, kui 2007. aastal toodeti esimene iPhone. Nutitelefonid olid olemas juba varem, ent ükski neist polnud nii mugav ja ilus kui iPhone. Apple’i seadmega algas uus ajajärk, kus kohmakaid telefone ja staatilisi nuppe asendas puutetundlik ekraan, kuhu klahvid ilmusid siis, kui neid vaja oli. Ent iPhone’i tegid tõeliselt atraktiivseks selle tarkvara ja hiljem lisandunud rakenduste pood. Apple aitas massidesse tuua ja populariseerida mobiiliäppe, mis muutsid seda, kuidas me suhtleme, mängime, ostleme, töötame ja täidame paljusid igapäeva ülesandeid. Kõige rohkem muutis see telefon täielikult meie suhet andmetöötluse ja informatsiooniga - selle muutuse mõjusid tunneme ilmselt veel aastakümneid.

Vaata üle, millised need 10 toodet välja nägid ja loe pikemalt Äripäevast mis tegi neist 10st olulise tehnikavidina ajakirja Time hinnagul.

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755