Autor: ITuudised.ee • 27. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ESTRONICS soovib võimendada Eesti elektroonikatööstuse ja IKT riigi kuvandit

Foto: Eiko Kink
Eesti targa elektroonika ekspordi klaster ESTRONICS tegutseb eesmärgiga viia Eestis arendatud elektroonikatooted maailmaturule. Klastri partnerid katavad kogu toote elutsükli alates disainist kuni lõpptoote turustamise ja masstootmiseni ning koostöös konkureerida rahvusvaheliste kontsernidega. Eesmärk on kasvatada klastrisse kuuluvate ettevõtete ekspordikäivet 2019. aastaks ligi 75% võrra ja lisandväärtust töötaja kohta 80% võrra.

Klastri juhtpartneri, Eesti Elektroonikatööstuse Liidu ja klastri tegevjuhi Arno Kolgi sõnul on elektroonikatööstus Eesti majanduse üks suurimaid tööstusharusid nii käibe kui ekspordimahu poolest.

„Valdava osa sektori käibest moodustavad ettevõtted, kes pakuvad masstootmise teenust. Samas puudub Eesti ettevõtetel täna võimekus pakkuda välisturgudel suuremas mahus arendusteenuseid ja omatooteid, mistõttu keskendub klaster ekspordikäivet ja lisandväärtust suurendavatele ühistele arendus- ja müügitegevustele,“ lisas Kolk.

Esimesed lepingud sõlmitud

Klastri eesmärk on viia Eesti elektroonikaarendajad maailmakaardile ning seeläbi kinnistada Eesti kui tugeva tööstus- ja IKT riigi kuvandit. Esimeste tegutsemiskuude jooksul on klaster loonud kontaktid Soome ja Rootsi koostööpartneritega ning selle koostöö tulemusel on sõlmitud või töös esimesed lepingud. Järgneval poolaastal laiendatakse ühistegevusi mujale Põhjamaadesse ja Saksamaa suunale.

Tööjõu arendamine ja koostöö

ESTRONICS-i tegevuste hulka kuuluvad lisaks toodete ja teenuste ühisele ekspordile ka klastri partneritele vajaliku tööjõu arendamine läbi seminaride ja tööpraktika. Ettevõtete ja teadusasutuste koostöö tulemusel peaks kahekordistuma tipptasemel inseneride hulk partnerettevõtetes ja seeläbi suurenema Eesti elektroonikatööstuse võimekus tipptasemel tehnoloogiate arendamiseks.

Ettevõtetest kuuluvad klastrisse Artec Design, CoreGrow, Estrotech, advokaadibüroo GLIMSTEDT, Interconnect Product Assembly, Krakul, Rantelon, Teadusmosaiik, TECH Group, Tehnolabor, THE Systems, Thinnect, Wazombi Labs. Teadusasutustest on kaasatud Tartu Ülikool ja Tallinna Tehnikaülikool, kus asub parim elektroonikaalane kompetents ning Eesti Kunstiakadeemia, kes pakub klastri partneritele eelkõige tootearenduse ja disainialast ekspertiisi. Lisaks Elektroonikatööstuse Liidule kuulub klastrisse Eesti Plastitööstuse Liit, kelle liikmetega tehakse koostööd elektroonika ja plasti integreerimisel omatoodetes.

Klastri tegevust toetatakse järgmise kolme aasta jooksul Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) klastriprogrammist, mida rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755