Autor: Aali Lilleorg • 15. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fintech investeeringud kasvasid hüppeliselt

Foto: Pixabay
Riskikapitali investeeringud finantstehnoloogia (fintech) ettevõtetesse kasvasid tänavu esimeses kvartalis globaalselt enam kui 150 protsenti, kinnitab nõustamisettevõtte KPMG ning analüüsiettevõtte CB Insights raport Pulse of Fintech.

Tõusu taga olid mitmed nn megatehingud üle 100 miljoni USA dollari väärtuses, mis viisid fintechi globaalsete investeeringute mahu esimeses kvartalis 5,7 miljardi dollarini, millest 4,9 miljardit dollarit moodustasid riskikapitali investeeringud, teatas KPMG Baltics OÜ.

Globaalselt on puhtalt tehnoloogiasektori riskikapitali investeeringud veidi hoogu maha võtnud, kuid suurtehingutest indu saanud fintech ujub vastuvoolu,“ ütles KPMG Baltics OÜ Corporate Finance’i teenusliini juht Imre Visse. „Üle maailma panevad investorid raha fintechi ettevõtetesse – lisaks tõmbekeskustele nagu Hiina, Ameerika Ühendriigid ja Ühendkuningriik voolavad investeeringud üha enam ka Singapuri, Austraaliasse ja Iirimaale.“ Visse lisas, et ka Eesti fintechi ettevõtetel on hiljuti edukalt õnnestunud riskikapitali kaasata.

Suure tõusu tegi investeeringute maht Aasias, kus üle miljardi dollari kaasanud ettevõtted JD Finance ning Lu.Com aitasid tehingute mahu viia 2,6 miljardi dollarini (2015 neljandas kvartalis 0,5 miljardit dollarit). Põhja-Ameerikas ulatus fintechi riskikapitaliinvesteeringute maht 1,8 miljardi dollarini ning Euroopas 0,3 miljardi dollarini.

Suurima, 1,2 miljardi dollarilise investeeringu sai laene väljastav Lu.com ning tabeli 25. ettevõte Namely kaasas 30 miljonit dollarit. Euroopa suurimad tehing oli Saksamaal, kus laenufirmasse Spotcap investeeriti 34,4 miljonit dollarit. Võrdluseks: tänavu mais 26 miljonit dollarit kaasanud TransferWise oleks olnud esimese kvartali arvestuses Euroopas kolmandal kohal.

Maailma suurimad riskikapitali investeeringud fintechi ettevõtetesse (esimene kvartal 2016):

Lu.com (laenud, Aasia) 1,216 miljardit dollaritJD Finance (laenud, Aasia) 1,010 miljardit dollaritOscar Health Insurance (kindlustus, Põhja-Ameerika) 400 miljonit dollaritWelab Holdings (laenud, Aasia) 160 miljonit dollaritBetterment (varahaldus, Põhja-Ameerika) 100 miljonit dollaritStoneEagle (maksed, Põhja-Ameerika) 76 miljonit dollaritDigital Asset Holdings (blockchain, Põhja-Ameerika) 60 miljonit dollaritDuanrong (laenud, Aasia) 59 miljonit dollaritBlockstream (blockchain, Põhja-Ameerika) 55 miljonit dollaritNubank (mobiilipangandus, Lõuna-Ameerika) 52 miljonit dollarit

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755