Autor: ITuudised.ee • 27. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TransferWise on finantstehnoloogia firmade TOP50s

Transferwise´i kaasasutaja Taavet Hinrikus.
Foto: Eiko Kink
KPMG avaldas koos Austraalia riskikapitalifondiga H2 Ventures nimekirja maailma sajast edukamast finantstehnoloogia ettevõttest. TOP50 sekka kuulub ka Eesti juurtega TransferWise.

Edetabelisse kuulub 50 end juba äriliselt tõestanud ning 50 uuemat finantstehnoloogia ettevõtet, kelle uuenduslikel ärimudelitel on potentsiaali muuta kogu sektorit. TransferWise paigutus üldtabelis 46. kohale.

KPMG Baltics OÜ nõustamisteenuste juhi Hanno Lindpere sõnul on finantstehnoloogia üks kiiremini kasvavaid ja arenevaid sektoreid maailmas, mida tõestab ka ettevõtetesse tehtud investeeringute maht.

"Investeeringud finantstehnoloogiasse on kasvanud viimase kolme aastaga kuus korda. Sektori eelmise aasta investeeringute kogumaht võib ulatuda 20 miljardi USA dollarini, mis on 66% rohkem kui 2014. aastal. Ainuüksi sada nimekirja jõudnud ettevõtet on kaasanud kapitali üle kümne miljardi USA dollari," rääkis Lindpere pressiteates.

"Uuring näitab ilmekalt, et uued tehnoloogiad levivad erakordselt kiiresti ning mitmed siiani olulised finantskeskused nagu London, New York ja Sydney on nüüd tuntud kui innovatiivsete finantstehnoloogia ettevõtete kasvulavad," lisas ta.

Parimate ettevõtete rahvusvahelisse nimekirja kuulub 40 ettevõtet Põhja- või Lõuna-Ameerikast, 22 Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnast (sealhulgas 10 Austraaliast või Uus-Meremaalt), 20 ettevõtet Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika piirkonnast ning 18 ettevõtet Suurbritanniast.

Tabelit juhivad Hiina ettevõtted: esikohal on Hiina esimene veebis baseeruv varakindlustusfirma ZhongAn ning neljandal kohal Qufenqi, väikelaenudel põhinev veebipood, kellest kumbagi ei olnud eelmises tabelis.

Võrreldes eelmise aasta edetabeliga on mitmeid erinevusi: kui eelmise aasta nimekirjas ei olnud ühtegi kindlustusettevõtet, siis nüüd on nad hõivanud tabeli kaks kõrgeimat kohta ning veerand edetabelis esindatud ettevõtetest tegeleb nüüd maksete, valuuta ja tehingutega, mille populaarsus on eelmise aastaga võrreldes oluliselt kasvanud.

Edetabeli jaoks võrreldi ettevõtteid nelja näitaja lõikes, mis hindavad ettevõtte kogutud kapitali hulka, kapitali kaasamise võimekust, geograafilist ja sektori mitmekesisust ning tarbijate ja turu vastuvõtlikkust teenusele. Uute ettevõtete puhul hinnati lisaks ka tootevalikut ning teenuse ja ärimudeli innovatsiooni.

Fintech 100 eelmise aasta edetabeli esikümme:1. ZhongAn (Hiina)                                                       2.  Oscar (USA)3. Wealthfront (USA)4. Qufenqi (Hiina)                                                         5. Funding Circle (Suurbritannia)6. Kreditech (Saksamaa)7. Avant (USA)8. Atom Bank (Suurbritannia)9. Klarna (Rootsi)10. OurCrowd (Iisrael)KPMG on 155 riigis tegutsev auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mille liikmesfirmades töötab üle  174 000 inimese. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja inimese.

H2 Ventures on Austraalias baseeruv riskikapitalifond, mis investeerib alustavatesse finantsteenuseid  pakkuvatesse ettevõtetesse. Fond haldab ka Austraalias ainsat finantstehnoloogia ettevõtetele suunatud ärikiirendit H2 Accelerator.

KPMG ja H2 Venturesi koostöös moodustatud Fintech Innovator avaldab teavet maailma edukamate ja mõjukamate uute ettevõtete kohta, kes kasutades uusi tehnoloogiaid kujundavad ümber finantsteenuste tööstust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755