Autor: Aali Lilleorg • 21. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristjan Oad: Eestis algab kohe parim start-upi loomise aeg

Foto: Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor
Riik ja erasektor teevad lähiajal koos midagi erakordset – annavad idufirmadele arenemiseks 100 miljonit eurot, mis võimaldab Eestil kasvada oma regiooni Silicon Valleyks, räägib Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuht Kristjan Oad.

Kristjan Oadi sõnul teavad praegu väga vähesed potentsiaalsed ettevõtjad, et riik avab EstFund fondi, mis annab start-up ettevõtetele headel tingimustel investeeringuteks raha. “Kokku julgelt üle 100 miljoni euro on saadaval koos kogenud ettevõtjate kogemuse ja nõuannetega. See on ettevõtluse hapnik,” ütles Oad ja lisas, et fond saab olema tugisammas, millega Eestist võiks saada meie regiooni Silicon Valley.

“Silicon Valley mudeli järgi on tarvis õiget kõrgharidust, juba edukaid tehnoloogiaettevõtteid ning ligipääsu headel tingimustel investeeringutele,” rääkis Oad.

“Haridusega on Eestis tegelikult hästi. Omandada saab nii tehnoloogilisi kui start-up ettevõtluse spetsiifilisi ettevõtlusoskusi. Edulugudest teavad kõik Transferwise’i ja Taxify’d, aina rohkem saavad teenitud tähelepanu ka samavõrd tõsised tegijad Pipedrive, Teleport, Testlio, Skeleton Technologies ja teised. Nüüd on oluliselt parem ligipääs ka rahale, mis võimendaks oskusi, tõmbaks ligi talente ja uusi investoreid. Investeeringute toel keskkond elab ja sünnitab uusi edulugusid.”

Ettevõtluskõrgkooli tegevjuhi sõnul on eestlased ehitanud päris palju mõistlikke, selgelt vajalikku toodet pakkuvaid idufirmasid. “Silicon Valley’t ennast, kus äriideed ja investeeringud alati nii kained pole, on tabanud pohmelus. On uute idufirmamekade esiletõusu aeg ja meil on selleks kõik eeldused,” lisas Oad.

Riigi osalusega fondifond EstFund käivitab lähinädalail taotlusvooru, et leida meeskonnad, kes EstFundi toel fonde juhtima ja investeeringuid tegema hakkavad. Kokku avaliku sektori rahastuse poolest 60 miljoni eurone fondifond, millele lisandub erasektori osa, hakkab koosnema kolmest osast. Üks fond hakkab investeerima innovatiivsetesse kõrge kasvupotentsiaaliga ettevõtetesse. Teine fond paneb raha laienemisfaasi firmadesse, mis soovivad laiendada tooteportfelli, kasvatada turuosa, suurendada ekspordivõimsust või siseneda uutele turgudele. Kolmas osa rahast suunatakse idu- ja laienemisfaasi ettevõtetesse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755