Autor: Aali Lilleorg • 15. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TransferWise'i investor: eestlased tahavad luua midagi, mis on neist endist suurem

Foto: Raigo Pajula
11. augustil arutlesid Mustpeade Majas president Toomas Hendrik Ilves, TransferWise’i asutaja ja tegevjuht Taavet Hinrikus ning riskikapitaliettevõtte Andreessen Horowitz asutaja Ben Horowitz, kuidas tehnoloogilisi läbimurdeid esile kutsuda ja milliseid valdkondi kõige tõenäolisemalt tulevikus suured muutused ees ootavad. Arutelu juhtis ajakirja The Economist tehnoloogiatoimetaja Ludwig Siegele.

Hinrikuse sõnul on üheks tehnoloogiliste läbimurrete allikaks see, kui moraalselt vananenud süsteemide puhul rakendada kaasaegset mõtteviisi. “Tänane põlvkond vaatab Skype’i ja Spotify peale ning mõtleb, miks ei võiks pangandus olla sama lihtne ja kiire,” rääkis Hinrikus.

Horowitz, kes on üks maailma mõjukamaid riskiinvestoreid, tunnistas, et heade ja maailmamuutvate ideede leidmine pole lihtne. “Kui idee tundub kohe hea ja ilmselge, siis tõenäoliselt on see halb. Kui idee tundub algul halb ja võimatu, siis see on palju huvitavam. Esialgu võimatuna tunduvast ideest võib tulla midagi head, nii nagu TransferWise’i puhul juhtus. Seepärast otsimegi “saladust”: idee autoritel peavad olema mingid ainulaadsed teadmised või oskused, mida pole nii lihtne kopeerida,” selgitas Horowitz.

President juhtis tähelepanu sellele, et riigi puhul ei ole kohane rääkida ettevõtluse terminites. “Murrangu eelduseks ettevõtluses on konkurents, ent riik ei saa konkureerida - riik ei püüa kedagi turult välja tõrjuda või üks riigiasutus teist üle kavaldada. Küll aga saab riik teha asju teisiti, näiteks luua eeldused, et ettevõtlus saaks areneda,” viitas president.

“Eesti inimestel on irratsionaalne soov luua midagi, mis on neist endist suurem, ja see on see, mis mind Eesti juures paelub,” ütles Horowitz siinse start-up keskkonna fenomenist kõneledes.

Ben Horowitz on riskikapitaliettevõtte Andreessen Horowitz asutaja ja partner. Andreessen Horowitz on alates 2015. aastast TransferWise’i investor. Ettevõtte investeerimisportfelli kuuluvad teiste hulgas ka Airbnb, Facebook, Foursquare, Lyft, Pinterest, Slack, Twitter ja Zynga.

Taavet Hinrikus on TransferWise’i asutaja ja tegevjuht. TransferWise on rahvusvaheliste rahaülekannetega tegelev ettevõtte, mis seisab finantsmaailma suurema läbipaistvuse eest. Ettevõte vahendab 700 miljonit euro eest rahaülekandeid kuus, säästes sel moel oma klientide jaoks rohkem kui miljonit eurot päevas. TransferWise’i investorite hulka kuuluvad teiste seas ka sir Richard Branson ning PayPali asutajad Peter Thiel ja Max Levchin.

President Toomas Hendrik Ilves, ajakirja The Economist tehnoloogiatoimetaja Ludwig Siegele, riskikapitaliettevõtte Andreessen Horowitz asutaja Ben Horowitz ja TransferWise’i asutaja ja tegevjuht Taavet Hinrikus.
Foto: Raigo Pajula
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755