Autor: ITuudised.ee • 8. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ Mektory Startup Konkursi parimate ideede seas on küberrünnakuid ennetav platvorm ja nutikas radiaator

Grand Prix auhinna võitis meeskond V.E.P.
Foto: Tallinna Tehnikaülikool Innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory
Seitsmes TTÜ Mektory Startup Konkursi parimate seas olid inseneeriamaailma muutev animatsioon – V.E.P, küberrünnakuid ennetav platvorm - TitanGrid ja droonide lennutamist lihtsustav transponder – Avionica. Auhindade seas oli välja pandud nii õppereis Silicon Valley’sse, osalemine Euroopa Innovatsiooniakadeemia programmis, tasuta kontoriruum TTÜ Mektorys, pool aastat Tehnopoli Startup Inkubaatori teenuseid jpm.

Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varraku sõnul tõestab tänavu konkursile esitatud äriplaanide kvaliteet seda, et tehnoloogiavaldkonnas jagub tulevikuks nii ideid kui ka tegijaid. „See oli väga mitmekesine, mida osalenud meeskonnad esindasid – üle kolmandiku osalejatest olid välistudengid. Erinevate taustadega, seda nii kultuurilises kui ka tööalases mõttes, meeskonnaliikmete koostöös sünnivadki innovaatilised lahendused,“ rõõmustas Varrak.

Tänavuse konkursi Grand Prix auhinna võitis meeskond V.E.P. (Visual Engineering Production), kelle idee seisneb toodete visualiseerimises animatsiooni abil, mis aitaks esemeid ühelt poolt klientidele visualiseerida, teisalt ka ettevõttel kliendikogemust analüüsida. V.E.P.i müügi- ja turundusjuht Maris Valma ei suuda oma üllatust ja emotsioone sõnadesse panna. „Prototüüp on meil juba valmis ja selle konkursi võitmine andis meile tohutult motivatsiooni ja indu selle arendamisega aktiivselt jätkata. Ilmselt esimese sammuna asume oma ettevõtet registreerima,“ ütles Valma.

Teise koha omanik on TitanGrid, kelle välja töötatud platvorm aitab ennetada küberrünnakuid passiivse hindamise abil. Kolmanda koha pälvis Avionica, kelle kompaktne transponder võimaldab tulevikus droone õhuruumis ilma lubasid taotlemata lennutada. Inspiratsiooniauhinna, piletid start-up konverentsile Latitude59, pälvis Tark Energia, kes arendab nutikaid radiaatorid. Parimaks TTÜ Mektory sügisese äriideede arenguprogrammi STARTERtech läbinud meeskonnaks osutus moleQL, kelle loodud rakendus aitab virtuaalreaalsuse tehnoloogiaga muuta keemia õppimist lihtsamaks.

Tasuta õigusnõustamise krediiti Teder Advokaadibüroolt saab Medical Diagnostics, kes töötab välja tarkvara, mis aitaks arstidel varajases staadiumis tuvastada Alzheimeri või Parkinsoni tõbe. Pooleks aastaks pääseb Teaduspark Tehnopoli Startup Inkubaatorisse logistika optimeerimisega tegelev PacKing.

Žürii esimehe, Seattle Angles Conference asutaja John Sechrest’i hinnangul oli konkursile esitatud tööde hulgas palju potentsiaalikaid äriplaane, küll aga on Sechrestil alustavale ettevõttele ka mitmeid soovitusi. „Start-up maastikul jäävad ellu need firmad, kes ei ehita oma ettevõtet üles saadud kapitalile, vaid hakkavad üks klient korraga oma tulu teenima,“ ütles Sechrest. See aga eeldab põhjalikku tööd oma potentsiaalsete klientidega, turu tundmist ning põhjalikku finantsanalüüsi.

Konkursile esitati kokku 62 ideed. Žürii koosseisu kuulus lisaks Sechrest’ile ka Rakesh Pandey Bravo Healthcare’ist, Veikko Maripuu Head Capital’ist, Andres Konsap ERGO Insurance SE’st, Mariana Hagström Teder Advokaadibüroost, Calum Cameron Startup Wise Guys’ist, Yrjö Ojasaar The Harry and Reba Huge Foundation’ist ning Jaak Raie Teaduspark Tehnopolist.

Kokku oli sel aastal auhinnafond ca 35 000 eurot. 2016. aasta TTÜ Mektory Start-up Konkursi partnerid olid Euroopa Sotsiaalfond, Eesti Haridus- ja Teadusministeerium, Bravo Healthcare,  Tallinna Ettevõtlusamet, Tedre Advokaadibüroo OÜ, ERGO Insurance SE, Ameerika Ühendriikide Suursaatkond Eestis, The Harry and Reba Huge Foundation, Euroopa Innovatsiooni Akadeemia, MTÜ Prototron, Tehnopoli Startup Inkubaator ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052