Autor: Aali Lilleorg • 19. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi riskikapitali portfelli valitsejaks said SmartCapi senised investeeringutejuhid

Foto: Pixabay
Eesti Arengufondi ja SmartCapi korraldatud erafondivalitseja konkursi võitjaks valiti Eesti turul tegutsemist alustav Tera Ventures, kuhu kuuluvad SmartCapi senised investeeringutejuhid Andrus Oks, Stanislav Ivanov ning nõunik James Patrick McDougall. Valikukomitee oli määratud Euroopa Investeerimispanga (EIB) ettepanekul.

EIB esindaja Bruno Robino sõnul olid kõigil teises voorus pakkumise teinud meeskondadel omad tugevused. Tera Ventures’i kui võitja tugevustena toodi välja pakkumise finantstingimuste atraktiivsus ning selge pikaajalise visiooni olemasolu nii portfelliettevõtete väärtuse kasvatamise kui enda rolli osas Eesti riskikapitalimaastikul. Samuti tunnustati meeskonna häid teadmisi kohalikust riskikapitaliturust ning seda, et tegu on end varasemalt tõestanud ja kokkutöötanud meeskonnaga, mis on era- ja riskikapitalifondidesse investeerimisel investorite jaoks üks võtmeküsimusi ja fondivalitseja pikaajalise juhtimisvõimekuse näitaja.  

Robino ütles, et valikukomitee nägi oodatult kõrget kandidaatide taset. Tema sõnul muutub olemasoleva portfelli valitsemine riigile soodsamaks tänu pakutud madalamale valitsemistasule. “Kuna uue fondivalitseja meeskond investeerib portfelli ka omakapitali, on fondivalitsejal oluline lisamotivatsioon portfelli väärtust maksimaalselt kasvatada,” rõhutas Robino. 

SmartCapi fondijuht Sille Pettai sõnul algavad Tera Ventures'i esindajatega nüüd reorganiseerimise tehniliste detailide osas läbirääkimised, mille tulemusel loodetakse investeerimisportfelli juhtimine erafondivalitsejale üle anda 2017. aasta I kvartalis. Teiseks ja kolmandaks jäänud kandidaatide pakkumised on pandud ootele, et juhuks kui Tera Ventures’ga läbirääkimised ebaõnnestuvad, siis saab sobiva lahenduse osas läbirääkimisi jätkata pingereas järgmise meeskonnaga. 

Kokku osales konkursil kuus meeskonda, kellest neli kvalifitseerusid teise vooru ning said sellega võimaluse tutvuda olemasoleva otseinvesteeringute portfelliga, kujundada strateegia investeeringute edasiseks haldamiseks ning teha lõpliku pakkumise EIB ettepanekul määratud valikukomiteele. Edasipääsenud meeskonnad olid kõik pikaajalise era- või riskikapitali taustaga, mille koosseisu tugevdasid rahvusvahelised liikmed.

Reorganiseerimise järgselt jätkab sõltumatu erafondivalitseja investeerimistegevust varasemate põhimõtete järgi – investeeringuid portfelliettevõtete omakapitali tehakse üksnes koos teiste erainvestoritega. Konkursi võitja peab investeerima uude fondi omakapitali ning juhtima seda turutingimustel. Uuele erafondivalitsejale ei anta üle seni väljutud investeeringutest saadud tulu ega osalusi, millest Arengufond või SmartCap väljub enne uue fondivalitseja tegevuse algust.

Käesoleva konkursiga saab läbi järjekordne etapp Eesti Arengufondi ja SmartCapi tegevuse reorganiseerimisest. Varasemalt on reorganiseerimise osana juba toimunud seiretegevuse üleandmine Riigikogu Kantselei juurde moodustatud Arenguseire Keskusele ja Eesti idufirmade tugiüksuse Startup Estonia tõstmine KredExi koosseisu. Hetkel on SmartCapis juba uue fondifondi kontseptsiooni raames käimas kiirendifondidesse investeerimise protsess.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755