Autor: ITuudised.ee • 16. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma esimene avatud väärtusahelaga asjade interneti võrk rajatakse Eestisse

Levikomi IoT ärisuuna juht Ove Tüksammel ja võrguüksuse direktor Raivo Kasepuu uue põlvkonna IoT-võrgu tugijaamaga.
Foto: Levikom
Eesti esimese asjade interneti võrgu NORAnet operaator Levikom sõlmis lepingu juhtiva LPWA (Low Power Wireless Access) võrgulahenduste pakkujaga Actility Eestisse maailma esimese avatud väärtusahelaga IoT-võrgu rajamiseks. Rajatava teise põlvkonna asjade interneti võrgu kasutuselevõttu elektri-, vee-, gaasi- ja küttefirmadele näitude kauglugemise tagamiseks toetab ka LoRa™-tehnoloogia patendiomanik, tehnoloogiaettevõte Semtech (NASDAQ:SMTC). Senise võrgu üleviimine uuele, erinevate raadiovõrkude toega ja positsioneerimist võimaldavale tehnoloogiale viiakse lõpule aprilliks ja siis alustatakse ka võrgu leviala laiendamist üle Eesti. Levikom kavatseb uudset võrguarhitektuuri ja ärimudelit tutvustada koos oma tehnoloogiapartneritega üle maailma.

„Uus, avatud väärtusahelal baseeruv ärimudel tähendab, et Levikom ei ürita ise turule tuua ja osutada võimalikult palju erinevaid asjade interneti rakendusi ja teenuseid, sest kõikides eluvaldkondades ei saa olla ekspert,“ ütles Levikomi asutaja ja juhatuse aseesimees Peep Põldsamm. „Selle asemel me keskendume võrguühenduse hulgiteenusena pakkumisele erinevatele nii kohalikele, kui ka rahvusvahelistele IoT teenuste, rakenduste, platvormide ja võrkude pakkujatele läbipaistvatel, võrdsetel ja õiglastel tingimustel.“ Põldsammi sõnul võimaldab selline lähenemine tagada klientidele teenuste paljususe kõikides valdkondades, reaalse konkurentsi teenusepakkujate vahel ning turu kiire kasvu, kuid samas nõuab tavapärasest erineva võrguarhitektuuri ja -tehnoloogia kasutamist.

„Semtech’i LoRa™-tehnoloogia on leidnud laia ülemaailmset kasutust LPWAN™ võrkude rajamisel, kuna võimaldab omavahel ühilduvate ja kuluefektiivsete IoT võrkude, tugijaamade, sensorite, moodulite ja teenuste kasutamist,“ sõnas Jaap Groot, Semtech’i asepresident juhtmeta ja sensortoodete süsteemide äriarenduse alal. „LoRa™-tehnoloogia valimine oma LPWAN-võrgu rajamiseks võimaldab Levikomil pakkuda paljusid erinevaid lahendusi, mis baseeruvad LoRa-Alliance™ poolt standardiseeritud protokollil. Lisaks rakendab Levikom enda võrgus LoRa™-põhist geolokatsiooni tehnoloogiat, mis võimaldab klientidel sensorite positsioneerimist ja jälgimist väga soodsalt, ilma lisanduvate riistvara kuludeta.“

„Me oleme õhinas koostöö üle selliste ettevõtetega nagu Levikom, kes edendavad innovatsiooni ka asjade interneti võrkude ärimudelite alal,“ ütles Mike Mulica, Actility tegevdirektor. „LPWA tehnoloogia on juba iseenesest erinevates tööstusharudes suuri muutusi tekitav, kuid Levikomi poolt Eestis rajatav võrk – kasvõi nende positsioneerimise võimekus – ja ärimudel on hea näide uuenduslikust ärivõimaluste loomisest, mis muul viisil pole võimalik.“

Levikom ehitab enda uue põlvkonna LoRaWAN™ võrgu üles baseerudes Actility ThingPark™ Wireless tuumikvõrgu lahendusele ning kasutab nii suure levialaga omni-tugijaamasid, kui ka klientide poolt isepaigaldamist võimaldavaid kohalikke pico-tugijaamasid. Levikom toob turule ka veebipõhise MarketPlace-keskkonna, kus kliendid saavad otsida ja valida endale sobivad sensoreid ja rakendusi, mis on NORAneti võrgus kasutamiseks läbinud valideerimise.

„Levikomi lähiaja peamiseks fookuseks saavad olema elektri-, gaasi-, vee- ja küttenäitude kauglugemise ja energiakulude juhtimise lahendused antud teenuseid osutavatele ettevõtetele, kus on vajalikud kõrged käideldavuse näitajad ning teatav lisafunktsionaalsus,“ sõnas Levikomi IoT ärisuuna juht Ove Tüksammel. LoRa™-tehnoloogia pakkuja Semtech toetab Levikomi just nimetatud kõrgetele nõudmistele vastavate võrguühenduse lahenduste pakkumisel kommunaalteenuste ettevõtetele. Levikomi poolt kasutatavad tugijaamad toetavad geolokatsiooni funktsionaalsust, mis võimaldab Levikomil osutada positsioneerimise teenuseid ja rakendusi väikese voolutarbega sensoritega, mis ei kasuta GPS-i.

„Me loodame tuua 2. põlvkonna võrgul baseeruvad teenused turule aprilliks, koos Levikomi poolt pakutava esimese kaabelvõrkudest eemal asuvale kodukliendile mõeldud teenuspaketiga, mis sisaldab lisaks asjade interneti rakendusele ka ülikiiret juhtmeta internetti ja kaasaegset digi-TV-d,“ rääkis Toomas Peek, Levikomi juhatuse esimees. Peek peab asjade interneti võrgu ja teenuste levikut tähtsaks mitte ainult klientidele pakutavate uute teenuste ja ärivõimaluste tõttu, vaid ka majandusele laiemalt. „Asjade internet on oluline mootor riigi majanduskasvu saavutamiseks järgneval kümnendil, kuna selles nähakse peamist allikat tööstuse tootlikkuse hüppeliseks tõusuks ja tähtsaimat komponenti „Tööstus 4.0“ kontseptsioonis,“ sõnas Peek.

Levikom on kohalikul kapitalil baseeruv ettevõte, mis pakub ülikiire interneti-, televisiooni-, asjade interneti,  telefoni- ning IT-taristu ja pilveteenuseid ühtsetes teenusepakettides kodu-  ja äriklientidele üle Eesti. Levikomi  juhtmeta lairibavõrgud katavad rohkem kui 65 protsenti Eesti elanikkonnast. Levikom on Eesti esimese avatud asjade interneti võrgu NORAnet operaator. Levikom on Microsofti, Google’i, HP, Cisco, Delli, VMware’i, F-Secure jt globaalsete tehnoloogiaettevõtete pika-ajaline sertifitseeritud partner ning on rahvusvahelise IoT assotsiatsiooni LoRa®Alliance liige.  Meedia- ja televisiooniteenuste osutamisel teeb Levikom strateegilist koostööd Viasati, Baltikumi suurima kanalilevitaja Wide Media ja teiste sisuteenuste tootjate ja esindajatega. Firmas töötab 70 kogemustega spetsialisti. Levikomi omanikud on Eesti ettevõtjad Toomas Peek ja Peep Põldsamm ning ettevõtte võtmetöötajad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755