20. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erasektori initsiatiiv aitab e-residentidel luua Eestis ettevõtteid

Foto: Kuvatõmmis
1Office Eesti avas täna äriregistri teenusele üles ehitatud portaali, mis võimaldab e-residentidel lihtsustatud korras osaühingu asutamist Eestis. Ettevõte loodab, et tänavu registreeritakse läbi uue portaali vähemalt 200 välismaise ettevõtja äritegevus Eestis.

“Keskmine e-residendi ettevõte jätab Eestisse 4300 eurot aastas. Tänu uuenenud portaalile saame välismaistele ettevõtetele pakkuda senisest paremaid teenuseid ning kergemat ligipääsu riigi e-teenustele, mis omakorda aitab kaasa välisinvesteeringute mahu suurenemisele Eestis. E-residentide poolt registreeritud osaühingute maht on tõusuteel. Sel aastal loodame uue portaali kaudu aidata oma ettevõtte Eestis registreerida vähemalt 200 ettevõtjal,” sõnas 1Office Grupi tegevjuht Ragnar Everest.

Ettevõtte registreerimine 15-minutiga

Täna on välismaistel ettevõtjatel võimalik Eestis osaühing asutada kahel moel: notaris või läbi teenusepakkuja. Mõlemal juhul tuleb ettevõtjal selleks Eestisse tulla. Need, kellel on e-residendi või Eesti ID-kaart, saavad osaühingu registreerida ka ise kohapeale tulemata äriregistri ettevõtjaportaalis.

Samas ei ole Eestis võimalik firmat registreerida ilma kohaliku äriaadressi ning kontaktisikuta. Nendele probleemidele äriregister lahendust ei paku ning vastav teenusepakkuja tuleb leida erasektorist.

Täna avatud portaal lahendab probleemi pakkudes nii äriaadressi kui ka kontaktisiku teenust. Portaal on üles ehitatud võimalikult kasutajasõbralikult – enamus valikuid osaühingu registreerimise avalduses on ette ära täidetud.

Avalduse esitajal tuleb valida vaid sobiv (saadaolev) ettevõtte nimi, täita lihtne vorm, allkirjastada see digitaalselt ning maksta teenustasu. Seejärel saadetakse avaldus automaatselt äriregistrile, kus ettevõte registreeritakse kiirmenetluse korras paari tööpäeva jooksul.

1Office pakub klientidele tuge neljas erinevas keeles: eesti, inglise, soome ja vene. Täna inglise keeles toimivale portaalile lisanduvad peagi ka eesti- ja venekeelsed kasutajaliidesed.

Tulevikus lisanduvad portaali võimalused osta juurde erinevaid tugiteenuseid alustades juriidilisest konsultatsioonist lõpetades igakuise raamatupidamisega – kõik selleks, et muuta ettevõtte asutamine Eestis lihtsamaks.

Riigi- ja erasektori koostöö

“Tegemist on tähelepanuväärse saavutusega, millest on seni vähe räägitud. Eesti on üks esimesi riike maailmas, kes on andnud erasektorile võimaluse luua keskkond, mille kaudu on võimalik pakkuda klientidele osaühingu asutamise teenust,” lisas Everest.

Registrite ja infosüsteemide keskuse kohturegistrite osakonna juhataja kohusetäitja Aleksandr Beloussovi sõnul on teises riigis ühingu registreerimisel mõistetav, et ettevõtjal tekib protsessi käigus erinevaid küsimusi, mitte ainult asutamise protseduuri, vaid näiteks ka maksusüsteemi kohta.

“Sellest lähtuvalt avasime erasektorile võimaluse ettevõtja asutamise API teenuse kasutamiseks, et teenuse pakkujad saaksid alustava ettevõtja jaoks erinevaid lahendusi ja riigi- ning erasektori teenuseid kombineerida. Lõime ettevõtjaportaali liidese ennekõike e-residentide huve silmas pidades, kuid üldiseks eesmärgiks oli ka see, et teenus muutuks lõpptarbijale veelgi mugavamaks,” selgitas Beloussov.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755