Autor: ITuudised.ee • 1. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani ettevõte valis Euroopasse sisenemiseks Eesti

Foto: Pixabay
Jaapani üks edukaim tehnoloogiasektori start-up Soracom lansseeris sel nädalal Euroopas asjade interneti (internet of things ehk IoT) võrguteenuste platvormi, lihtsustades tarkade seadmete laialdasemat kasutuselevõttu ja levikut. Uudne platvorm on nüüdsest kasutatav ka Eestis ning siinsete tehnoloogia valdkonna ettevõtete kiire arengu tõttu nähakse Eestit ühe olulise sihtturuna.

Juba praeguseks mahukaid investeeringuid kaasanud Soracomi Eestisse tulekuga paraneb siinsetele kasutajatele ja arendajatele eelkõige oluliselt IoT sideteenuste kättesaadavus, kuna Soracom toob turule lihtsama ja kiiremalt rakendatava lahenduse. “Soracomi sisenemine Euroopa turule tähendab ka Eesti ettevõtete jaoks senisest oluliselt turvalisemat ning kättesaadavamat asjade interneti võrguteenuste platvormi,” kinnitab Soracomi eestlannast turundus- ja äriarendusdirektor Sandra Roosna.

Oma uudse IoT platvormiga panustab Soracom asjade interneti valdkonna arengusse üle kogu maailma. “Asjade interneti sideteenuse pakkujad on praegu enamasti operaatorid, kelle teenused ei ole piisavalt skaleeritavad. Start-up’id ja arendajad otsivad aga kiiret ja turvalist lahendust.“ lausus Soracomi tegevjuht Ken Tamagawa, kelle majandusajakiri Forbes valis 2016. aastal Jaapani kolme parima CEO sekka. “Leidsime lahenduse peamistele asjade interneti kiiret arengut pidurdavatele takistustele,” selgitas ta Soracomi eduloo tagamaid.

Asjade internet on üks kiiremini kasvavaid valdkondi maailmas. Tark kodu, funktsionaalsete kiipidega varustatud farmiloomad ning kaugelt juhitavad kodumasinad on juba tänane päev, peatselt ennustatakse aga ka näiteks luksusrõivaste ühendamist internetiga.

“Jaapanis on tarku seadmeid ühendavad spetsiaalsed SIM-kaardid lisaks tavatehnikale ka näiteks farmiloomadel, tänavavalgustusel ja prügikonteineritel, et edastada infot seadme omanikule või teenusepakkujale. Farmipidaja teab karjaloomade asukohta ja tervislikku seisundit, samas jäätmekäitlusettevõttel on ülevaade, millise konteineri juures on vajadust peatuda,” selgitas turundus- ja äriarendusdirektor Roosna ja lisas, et reaalajas info suurendab igapäevast efektiivsust ja asjade internet pakub lõputult uusi võimalusi erinevate sektorite arendamiseks.

Kuidas asjade internet toimib?

Kaugelt juhitavad seadmed vajavad SIM-kaarti, mida toodetakse erinevates mõõtudes. Erinevalt tavaoperaatoritest on Soracom’i SIM-kaardid välja töötatud vastavalt eriseadmete spetsiifikale, mitte lähtudes tavatelefonide klassikalisest formaadist. Mugavad aplikatsioonid ja veebikonsool võimaldavad reaalajas SIM-kaardi kaudu ka soovitud seadme aktiveerimist ning desaktiveerimist, juhtimist, asukoha tuvastamist, andmete turvalist vahetamist, salvestamist, visualiseerimist jpm.

Selleks, et asjade internet jõuaks aga laiemasse kasutusse, on vaja lisaks seadmetele ja asjadele ka vastavaid võrguteenuseid. Eelmisel aastal Forbes’i ja TechCrunch’i poolt erikategooriates auhinnatud Soracom ongi loonud turvalise ning taskukohase pilveteenusel põhineva platvormi, mis toob lahenduse senistele asjade interneti kasutusele võtmisega seotud takistustele. Ettevõte kasutab ainulaadset protokollide konverterit andmete edastamiseks, mis tagab madalamad teenustasud. Teenuse kasutusele võtmine on tehtud ülimalt mugavaks ning selleks ei pea isegi kodust ega kontorist lahkuma. SIM-i saab tellida nt Amazonist või otse Soracomi veebist ning aktiveerida teenuse vaid mõne klikiga ilma siduva lepinguta.

Soracom asutati 2014. aasta novembris kogenud telekommunikatsiooni- ja pilveteenuse ekspertide poolt. Vaid paari aastaga on ettevõte suutnud kaasata ligi 35 miljonit dollarit investeeringuid. Ettevõtte eesmärgiks on arendada asjade interneti novaatoritele vajalikku sidevõrgu arhitektuuri koos lisateenustega, mis aitab neil ühendada ning turvaliselt koordineerida erinevaid seadmeid vajalikus mahus ja kiirusel. Tänaseks on ettevõttel juba üle 5000 kliendi, kelle seas on nii start-up ettevõtteid, väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid kui ka suurkorporatsioone nagu Toyota, Jaguar, Sharp, Canon, Konica Minolta, Komatsu, jpt. Ettevõte peakontor asub Tokyos ning harukontorid Singapuris, Kopenhaagenis ja Palo Altos, kus valdkonna parimad spetsialistid pakuvad maailma eri paikades tegutsevatele asjade interneti arendajatele ning uuendajatele vajalikke vahendeid loomaks veelgi enam ühendatud maailma. Ettevõte arengut jälgivad juba tehnoloogia eksperdid üle kogu maailma ning ennustavad globaalset läbimurret asjade interneti laialdasemaks kasutamiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755