12. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Startis üle 1 miljoni euro suuruse auhinnafondiga Euroopa satelliitnavigatsiooni rakenduste ideekonkurss

Foto: Pixabay
Aprillis stardib juba 14. korda maailma suurim ja ainulaadseim Euroopa satelliit-navigatsioonisüsteemi rakenduste ideekonkurss (ESNC), kuhu oodatakse taas ka eestlaste ideid.

Kõik ettevõtted, teadusasutused ja tudengitiimid on oodatud esitama oma innovaatilisi äriideid satelliitnavigatsioonisüsteemi võimaluste nutikaks rakendamiseks maapeal ESNC kodulehe kaudu (http://www.esnc.eu) alates 1. aprillist kuni 30. juunini 2017. Ideekonkurssi Eesti eestvedajateks on Tartu Teaduspark ja Tallinna Teaduspark Tehnopol, kes on pannud võitjatele välja auhinnafondi väärtuses 12 000 euri.

„Satelliitnavigatsioonisüsteem on hädavajalik täpse ja usaldusväärse positsioneerimise jaoks, olgu tegemist siis täpsete teejuhistega või isesõitvate autodega. Positsioneerimisteenus on aluseks paljudele tänapäeva rakendustele, nagu asjade internet ja seadmetevaheline side, mehitamata (õhu)sõidukid, nutilinnad jne. Meie eesmärk on nende ja paljude teiste valdkondade väljapaistvamad äriideed ka Eestis kokku koguda ning sel aastal avatavas kosmoseinkubaatoris võidukad äriideed turule aidata“ kommenteeris ESNC Eesti regiooni eestvedaja Andrus Kurvits Tartu Teaduspargist.

Igal aastal on olnud see konkurss võimaluseks üle 400 äriideele. Aastate jooksul on auhinna saanud üle 300 võitja, mis on ainult väike osa 11 000 osaleja esitatud üle 3700 uuenduslikust ideest. Eesti osales ESNC ideekonkursil ka aastatel 2011 kuni 2014, võitjameeskodadega saab tutvuda tagantjärgi veebis: http://www.esnc.eu/prizes_prize/estonia/.

Käesoleva aasta sügisel avatakse Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubatsioonikeskused ka Tallinnas ja Tartus, mis avab Eesti ideekonkurssi võitjatele võimaluse jätkata oma äriidee arendamist selleks spetsiaalselt mõeldud inkubatsiooniprogrammis. Sealt edasi on ettevõtetel võimalik pääseda ESNC poolt käivitatud kiirendiprogrammi E-GNSS Accelerator, mis on ettevõtjatele ja idufirmadele ainulaadne võimalus arendada oma äriidee väga suureks. E-GNSS Accelerator kestab kolm aastat ning toetab otseselt ESNC 2017., 2018. ja 2019. aasta võitjaid. Seetõttu on osalejaid ootamas veel rohkem auhindu, teenuseid ja kolm täiendavat äriinkubatsioonipaketti väärtuses 500 000 eurot.

Euroopa suurimate kosmoseandmete kommertskasutuse innovatsioonikonkursside ESNC ja Copernicus Masters pidulik auhinnatseremoonia toimub selle aasta novembris Tallinnas Eesti kosmosenädala raames. See põnev sündmus toob kokku tööstuse, poliitika, ettevõtluse ja teaduse valdkonna tähtsad tegelased, et esitleda kõige edasiviivamaid kosmoseandmete kasutamise viise ning arutleda teednäitavate arengute üle satelliitide andmeid kasutavates valdkondades.

Oberpfaffenhofeni Rakenduskeskus (Anwendungszentrum GmbH Oberpfaffenhofen ehk AZO) on koostöös rahvusvahelise teadus- ja tööstusvõrgustikuga korraldanud ESNC-d alates 2004. aastast. Eesti liitus ESNC ideekonkurssiga juba aastal 2011. Alates aastast 2017 on Eesti eestvedajateks Tartu Teaduspark ja Tallinna Teaduspark Tehnopol, kes avavad 2017 aasta teises pooles koos Euroopa Kosmoseagentuuriga äriinkubatsiooni keskused Tartus ja Tallinnas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755