Autor: Aali Lilleorg • 5. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

„Vali IT!“ pilootkursuste lõpetajad saadeti pidulikult e-Eestit arendama

Täna toimus täiskasvanute ümberõppe programmi „Vali IT!“ pilootkursuste pidulik lõpetamine. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo andis tunnistused kätte esimesele 38-le lõpetanule, lähiaastatel on plaan koolitada kokku 500 inimest. „Vali IT!“ tasuta kursustele on oodatud kõrgharidusega inimesed, kes pole senini IT-erialadel töötanud, ent kes soovivad tulevikus leida tööd tarkvaraarendajatena.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul panustab „Vali IT!“ koolitus otseselt Eesti majandusedu jätkumisse.

„Eesti ettevõtete konkurentsivõime ja tootlikkuse kasvu tagavad ühelt poolt oskused ja teiselt poolt kaasaegse majandustarkvara ning masinate ja seadmete kasutuselevõtt. Digitaalne kirjaoskus, sõltumata sektorist, ei ole tänapäeval enam privileeg, vaid hädavajadus. Selleks oleme käivitanud lisaks antud koolitusele ka projekte tööstussektori digikirjaoskuse parandamiseks ja IT-spetsialistide Eestisse meelitamiseks.“ 

Minister lisas, et riigi ülesanne on kaasa aidata, et ettevõtete konkurentsivõime tõuseks kõigis sektorites, ainult siis võime loota üldisele heaolu kasvule Eestis. 

BCS Koolituse juhatuse esimees Ants Sild ütles, et Eesti majandus januneb oskustega tarkvaraarendajate järel. „Mitte ainult IT-firmad, vaid enamus ettevõtteid, mille ärimudelis on IKT-l keskne roll, oleksid kohe valmis tööle võtma hulgaliselt tarkvaraspetsiliste. Lähiaastatel on Eesti ettevõtetel vajalik värvata 2600 – 4500 IT-spetsi. Tegemist on hästi tasustatud töökohtadega, mis annavad majandusele olulist lisandväärtust,“ rõhutas Sild.

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) tunnistas 2016. aasta IKT sektori Aasta Teoks täiskasvanute tasuta ümberõppeprojekti „Vali IT!“ käivitamise.

„Vali IT!“ tasuta koolitustel läbivad osalejad 6-nädalase täismahus õppe (5 päeva nädalas, 8 akadeemilist tundi päevas) BCS Koolituse ja IT Koolituse koolituskeskustes. Sellele järgneb  8-nädalane praktika ettevõtetes. Õpe koolituskeskustes toimub kuni 18-osalejaga rühmades ja on väga praktilise iseloomuga.

Koolitusprogrammi toetavad praktikakohtade pakkujatena 27 tarkvaraarendusega tegelevat ettevõtet, nende hulgas BCS Itera, Codeborne, Columbus Estonia, Eesti Energia, Elisa Eesti, Ericsson Eesti, Helmes, Kühne+Nagel, Nortal, Playtech, Swedbank, Telia Eesti, Tieto, Uptime jmt.

„Vali IT!“ pilootprojekti läbinutest on juba kümmekond leidnud töö või on tööläbirääkimiste lõppfaasis IT-sektoris.

Codeborne'i juhatuse liikme Aho Augasmägi sõnul jätkub nende ettevõttes vaatamata tänasele pidulikule lõpetamisele praktika ikka veel edasi. Sel aastal oli "ValiIT!" programmi raames neil ainult 2 praktikanti. Varasemate aastate sarnase kogemuse põhjal on praktikandid jätkanud ikka IT-sektoris kui ka juhtub nii, et just praktikaettevõttes tööle ei saa. "Igal juhul on selline tööjõu juurdekasvatamine sektorile laiemalt kasulik," tõdes Augasmägi.

Uptime'i tehnoloogiajuht Raimo Seero selgitas, et praktikantide arv nende ettevõttes võrreldes teistega oli suurem selle tõttu, et neil oli valmidus tegeleda suurema arvu inimestega, kui algselt planeeritud oli ja töö käiguse tekkis vajadus leida praktikakohti veel juurde. Praktikantide taseme ja oskuste kohta ütles Seero, et temale oleks rohkem meeldinud kui eelnevalt oleks inimesed veidi rohkem tuttavad programmeerimisega. "Algtõdede selgekstegemisele kulus ettevõttes liialt palju aega," lausus Seero. Edaspidi eelistaks ta selliseid praktikante, kes juba kasvõi õige pisut teavad programeerimise põhitõdesid.   

„Vali IT!“ programmi rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi toetusskeemist „Digitaalse kirjaoskuse suurendamine“ ning selle rakendamist juhib Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Järgmised koolitused algavad tänavu sügisel, huvilistel palutakse registreerida end 1. juunini vali-it.ee lehel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755