Autorid: Aali Lilleorg, ITuudised.ee • 10. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümned tuhanded pered saavad kümme korda kiirema interneti

Uut kiirust võimaldava seadmed ja 400 m pikkune vaskkaabel Telia uues kontoris.
Foto: Aali Lilleorg
Telia on alustanud oma interneti püsivõrgu moderniseerimisega, mille käigus saavad tänased vaseühenduse kliendid kuni kümme korda kiirema koduinterneti teenuse ja ärikliendid võivad planeerima hakata 10Gbit/s kiiruse kasutusvõimalusi.

Läinud aasta lõpus teatas Telia, et asub sulgema sajandivahetuse paiku turule toodud ADSL tehnoloogiat, mille abil pakutakse koduinterneti teenust üle vasevõrgu. Tänaseks ei vasta kõnealune tehnoloogia enam paljude klientide vajadustele. 

„Viimase paari aastaga oleme astunud suure sammu gigabiti ühiskonna suunas. Eelmisel suvel läbi viidud testides saavutasime oma mobiilivõrgus allalaadimise kiiruseks 1 Gbit/s, tänavu märtsis tõime aga turule optikavõrgul 1 Gbit/s Koduinterneti paketi. Samas pole me unustanud ka neid kliente, kellele me veel täna suuremaid kiirusi pakkuda ei suuda. Nüüd asumegi selliseid kliente järk-järgult üle viima uutele tehnoloogiatele, mis võimaldavad  senisega võrreldes kuni kümme korda kiiremat koduinterneti teenust,“ märkis Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saar.

Viimastel aastatel on osa Telia vaseühenduse kliente saanud võimaluse kasutusele võtta VDSL tehnoloogial põhinev koduinterneti ühendus, mille kiirused alla- ja üleslaadimisel ulatuvad vastavalt kuni 60 Mbit/s ja 10 Mbit/s.

Selle aasta sügisel jõuab vaseühenduse klientideni aga VDSL2 (35b) tehnoloogial põhinev internetiteenus, kus allalaadimise kiirus ulatub vähemalt 100 Mbit/s-ni. Selle võimaldamiseks vahetab Telia välja oma seniseid sõlmeseadmeid ja lühendab kliendiliine.

Telia Eesti võrgu- ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht Toivo Praakel märkis, et Telia on Euroopas üks esimesi internetiteenuse pakkujaid, kes sellise lahendusega klientide kasutuskogemust parandama asub.

„Meie praktika näitab, et 400 meetri pikkusel vaskliinil suudame allalaadimise kiiruse viia 250 Mbit/s. Eesseisva suve jooksul vormime need kogemused uuteks kliendipakettideks ning siis saavad paika ka uute pakettide kiirused. Kindlasti loome ka vaseklientidele võimaluse kasutada 100 Mbit/s kiirusega interneti püsiühendust,“ selgitas Praakel.

Telia vasevõrgu moderniseerimine toimub järk-järgult erinevate piirkondade kaupa ning kõik kliendid, keda uuendused puudutavad, saavad ka sellekohase personaalse teavituse. Kliendid, kellele uue lahenduse võimekus on loodud, saavad ise uue paketi kasutusele võtta mugavalt Telia Iseteeninduses või muu Telia kanali kaudu.

„Valdavalt saame moderniseerimise teha nii, et klient seda ei tunneta ja ise liini ehituse eest midagi maksma ei pea. Küll tuleb kliendil suuremate kiiruste kasutamiseks välja vahetada kodune kliendiseade ehk ruuter,“ lisas Praakel.

Lisaks vasetehnoloogia arendamisele demos Telia 9. mail ka uut eelkõige ärikliendile mõeldud optikavõrgu lahendust XGS-PON, kus alla- ja üleslaadimise kiirused ulatuvad 10Gbit/s-ni. Praakeli sõnul on alles juunis 2016 standardiks saanud lahendus täna selgelt tulevikku suunatud ja Telia plaanib selle turule tuua aastal 2018.

Tarko Tikan tutvustamas kiiruste testimist
Foto: Aali Lilleorg
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755