Autor: ITuudised.ee • 22. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigiasutustele avanes kasutamiseks Riigi privaatpilve keskkond

Foto: Aali Lilleorg
Riigi privaatpilv ehk Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse (RIKS) hallatav pilvekeskkond võimaldab riigi institutsioonidele ja elutähtsa teenuse osutajatele mugavaid ja turvalisi pilvelahendusi. Projekti pilootetapis on pilve lahendust testinud juba 11 riigiettevõtet ja teenuse lepingu osas on läbirääkimised lõpusirgel mitme riigiasutusega.

Riigi privaatpilve loomine võimaldab riigiasutustel hoida kokku nii riist- kui tarkvarakuludelt ning suurendab avaliku sektori infoturbe võimekust, kuivõrd avalikud teenused muutuvad Riigipilve vahendusel standardiseerituks ning ei sõltu konkreetsest asutusest.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkuti sõnul on pilvetehnoloogia ja pilveteenuste kasutamine oluline Eesti e-riigi arengutaseme ja turvalisuse hoidmiseks. Sikkut toonitas, et riigipilve näol on seega tegu e-riigi alustaristu osaga – mis võimaldab riigiasutustel pilvetehnoloogia eeliseid kasutusele võtta.

Möödunud nädalal toimus ka riigipilve esimene infopäev, kus osalesid riigieelarveliste asutuste ja elutähtsate teenuste osutajate IT juhid ja spetsialistid. Infopäeva modereeris RIA infosüsteemi arhitekt Andres Kütt, kes selgitas Riigipilve olulisust riigi IT taristule. Projekti seisust ja liitumise võimalustest andis ülevaate RIKS-i juhataja Laur Lemendik.

Riigi privaatpilve pilooti ehitab konsortsium, kuhu kuuluvad peale RIKS-i veel Cybernetica, Dell EMC, Ericsson, OpenNode ja Telia. Privaatpilve esimene etapp on kasutamiseks valmis.

Riigipilve infopäeva korraldas  Majandus-ja Kommunikatsiooniministeerium Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist "Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine", mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Täpsem info Riigipilve kohta: www.riigipilv.ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755