Autor: ITuudised.ee • 28. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-teenused toimivad peagi nähtamatult

Foto: Pixabay
Eesti on ametlikult üle minemas vanaviisi asjaajamisest kaasaegsele, mille tulemusena riiklikud e-teenused hakkavad toimima valdavalt nähtamatuna ehk ühe suhtluskorraga või päris automaatselt. Valitsus kinnitas 25.mail aluspõhimõtte, millega suunatakse riigiasutusi looma andmepõhiseid tervikteenuseid, sarnaselt eeltäidetud tuludeklaratsioonile või lapsele sünnil automaatselt antavale ravikindlustuskaitsele.

Eesti on ühe esimese riigina maailmas loobunud pabertoimikute menetlemisest ning on asendamas kodaniku ja ettevõtja suhtlust asutustega nutikate teenustega. „Eesti riigis on meil käsil tõeline transformatsioon, kus vanaviisi lähenemine asendatakse kaasaegsega,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

„Viie aasta jooksul on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium viinud läbi uuringuid ja pilootprojekte, töötanud välja juhendmaterjale, koolitanud ja teavitanud asutusi. Need pehmed meetmed pole olnud aga piisavad saavutamaks avalike teenuste kvaliteedi ja asutuste töö efektiivsuse tuntavat kasvu,“ kommenteeris ta. 

„Peaaegu automaatselt toimivad meil näiteks Maanteeametis autode ost ja müük, juhilubade vahetus või Maksu- ja Tolliametis eeltäidetud tuludeklaratsioon. Kuid ettevõtte käivitamisel, lapse sünnil või abiellumise korral nime vahetades on jätkuvalt vaja pöörduda erinevate asutuste poole eraldi. Need sündmused saab siduda üheksja õigeaegselt nähtamatuna toimivaks tervikuks, tehes sellega inimeste ja ettevõtjate asjaajamise riigiasutustega lihtsamaks – sest asjad saavad kas automaatselt aetud või maksimaalselt ühe teeninduskontaktiga,“ selgitas minister. „Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium hakkab seda muutust ja vajalikku koostööd asutuste vahel eest vedama,“ lisas ta.

Asutuste tase teenuste osutamisel on senini erinev, riigi infosüsteemi võimalusi ei kasutata piisavalt ja IT-lahendustega välditavat bürokraatiat on jätkuvalt liiga palju. Seepärast töötaski Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium välja täna valitsuse istungil vastu võetud valitsuse määruse, mis paneb paika teenuste ja teabehalduse alused, mille järgimine muutub kohustuslikuks.

Teenuste korraldamise ja teabehalduse aluste määrusega sätestatakse otseste avalike teenuste osutamise, arendamise ja mõõtmise põhimõtted. Määrus keskendub eriti teenustele, mille all mõistetakse kodaniku või ettevõtja asjaajamist asutustega – taotlused, aruanded, teatised jms ning nende lahendamine. Asutusi suunatakse kasutama riigil olemasolevat teavet ja looma selliseid teenuseid, mis toimivad andmete põhjal automaatselt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474