Autor: ITuudised.ee • 20. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna-Eestis käivitub Baltimaade suurim sidevõrgu tervikprojekt

Foto: Pixabay
Kohalike omavalitsuste algatusel ja riikliku sihtfinantseeringu abiga käivitub Tartu, Võru, Põlva ja Valga maakonnas projekt „Internet koju“. Eesmärk on ühendada vähemalt 90% majapidamistest valguskaabliga, mille tulemusena jõuab ülikiire internet koju ja töökohta kõigile soovijatele. Projekti viib ellu kohalike omavalitsuste poolt loodud mittetulundusühing Eesti Andmesidevõrk.

Projekt „Internet koju“ hõlmab kokku 4 maakonda ja 59 kohalikku omavalitsust, mille raames valmib ca 7 000 kilomeetrit valguskaabli jaotusvõrku ning ühendatakse ligi 25 000 tarbijat. Tegemist on projekti koordinaatorite hinnangul Baltimaade ühe suurima tervikliku sidevõrgu arendusprojektiga.

"See on suurpärane, et lõpuks on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium eesotsas minister Urve Paloga leidnud võimaluse toetada kiire internetiühenduse viimist iga kodu ja ettevõtteni. Sellist algatust on maapiirkondade inimesed oodanud juba väga kaua,"  ütles MTÜ Eesti Andmesidevõrk juhataja Raivo Tammiksaar.

Projekti läbiviimise aluseks on kohalike omavalitsuste koostöö ning tarbijate huvi projektiga liituda. Seni on olnud hajaasustusega aladel jaotusvõrgu rajamise üheks peamiseks takistuseks majanduslik mittetasuvus, kuid Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium otsus rahastada jaotusvõrgu arendamist on muutnud selle teostatavaks. Esimeses etapis on ministeeriumi eelarves perioodil 2018-2019 toetuseks ette nähtud kokku 20 mln eurot.

Projekti arendaja Eesti Andmesidevõrk MTÜ on kohalike omavalitsuste poolt loodud organisatsioon, mille eesmärk on sidevõrkude arendamine omavalitsuste territooriumitel turutõrke piirkondades. Tänaseks on organisatsioonil EL struktuurfondide toel valminud juba ca 300 km sidevõrku, mis ühendab sideoperaatorite sõlmi ja kohalike omavalitsuste asutusi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755