Autor: ITuudised.ee • 21. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnits Ratasele: välisspetsialistide värbamise programm tuleb koos maksusoodustustega ära teha

Ülemiste City juhtide kohtumine peaminister Jüri Ratasega
Foto: Marek Metslaid
Mainor grupi juhid kohtusid Ülemiste City linnakus peaminister Jüri Ratasega ning esitasid kuus ettepanekut, kuidas era- ja avaliku sektori koostöös Eesti konkurentsivõimet suurendada ning Eestit atraktiivseks elu- ja töökoha sihtriigiks arendada.

AS Mainor nõukogu esimees Guido Pärnits ütles kohtumisel, et tark migratsioon ja sellesse panustamine on midagi, milleta ettevõtted ja Eesti tulubaas tervikuna ei arene. “Oluline on, et välisspetsialistide siia kutsumine ja kaasabi nende kohandumisel oleks süsteemne ja terviklik tegevus nii riigi, kohaliku omavalitsuse kui ettevõtete osalusel,” märkis Pärnits kohtumisel peaministriga. 

Pärnits kinnitas peaministrile, et Ülemiste City arendajad ja ettevõtted on eluliselt huvitatud sellest, et riik jõulisemalt juhiks ja korraldaks välisspetsialistide rännet. AS Mainor koos partneritega pakub omalt poolt Eesti kui atraktiivse elu ja töökoha arendamise programmi loomiseks koostööd PPP ehk avaliku ja erasektori partnerlusprojekti raames. 

Kohtumisel osalenud Kadi Pärnitsa hinnangul peab teadmismahukate ettevõtete Eestisse meelitamine olema jõulisem. “Võttes eeskujuks lõunanaabrid, peaks ka meil olema eraldi pakett just taolistele ettevõtetele, nii rahalise toetuse kui maksusoodustuste või edukate rakendustega kaasnevate preemiate näol,” rõhutas ta.

Mainori 6 ettepanekut valitsusele:

  Eesti arendamiseks eelistatud elu- ja töökoha sihtriigina on vaja kokku leppida välisspetsialistide probleemide lahendamist ja nõustamist koordineeriv isik ehk ombudsman.  Koondada välisspetsialistide Eesti tööellu lülitumiseks vajalikud asjaajamised ühte keskusesse või keskkonda, võttes eesmärgiks moto: tunni ajaga välisspetsialistist Eesti spetsialistiks. Selleks on AS Mainor valmis koostöös riigiga planeerima vastavat Rahvusvahelist Maja Ülemiste Citysse, kus potentsiaal värvata välisspetsialiste, ettevõtteid ja üliõpilasi on suur, sest lähedal on lisaks koolidele ja targa äri ettevõtetele lennujaam ja tulevikus Rail Balticu terminal.  Luua konkreetne ja ühtselt juhitud Eesti kui atraktiivse elu- ja töökoha arendamise programm, mille käigus tuleb riigi poolt rohkem panustada praktilistesse kohanemisprogrammidesse, sealhulgas silmas pidades spetsialistidega kaasatulevaid peresid. AS Mainor ja Ülemiste City on koos partneritega valmis praktilistes kohanemisprogrammides osalema.   Välisspetsialiste värbavad ettevõtted kinnitavad, et panustada tuleb IB õppekavaga ingliskeelse hariduse pakkumisse. AS Mainor on loomas eelkooli teenust ja IB õpet pakkuvat rahvusvahelist kooli välisspetsialistide lastele. Rahvusvahelist kooli võiks riik ja AS Mainor arendada Ülemiste City linnakus ühiselt näiteks ühe osana atraktiivse elu- ja töökoha arendamise programmist. Tööandjatel tuleks võimaldada ilma erisoodustusmaksuta tasuda välisspetsialisti lapse õppemaksu.   Välisüliõpilaste majandusse kaasamine on sujuvamaid targa migratsiooni vorme. Välisesinduste võrgu arendamine on oluline laiema spektri välisüliõpilaste toomiseks Eestisse. Et välisüliõpilastel oleks kergem Eestis tööle hakata ja ka omi ettevõtteid luua, on väga oluline tunnustada koole, kel on välistudengite osas praktikalepingud ja ettevõtteid, kes pidevalt praktikante võtavad.  Luua väga selge värbamispakett teadmismahukate ettevõtete jaoks riigi tasandil. Pakkuda ettevõtetele teadusarendustööks eraldi protsentuaalset rahalist  toetust planeeritavatest kuludest, lisaks protsenti edusammude korral rakendustes. 

Peaministri kutsumine kohtumisele Ülemiste City linnakusse oli kantud AS Mainori missioonist strateegilise investorina targalt investeerides ja äri arendades osaleda aktiivselt Eesti riigi majanduse edu ja jätkusuutlikkuse tagamisel ning olla eestvedajaks uute ärimudelite arendamisel.

Ülemiste City juhtide kohtumine peaminister Jüri Ratasega
Foto: Marek Metslaid
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755