Autor: ITuudised.ee • 10. juuli 2017

Digilahendused põllumajanduses lahendavad suurt väljakutset

Autor: Pixabay

Maaeluminister Tarmo Tamm osales 7. juulil Brüsselis Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) avaliku konsultatsiooni tulemusi tutvustaval konverentsil „Have Your Say“ ning võttis osa paneelist „A Conversation With“, mille eesmärk oli tulevikulahenduste otsimine põllumajanduses. Oma sõnavõtus rõhutas Tamm, et ühine põllumajanduspoliitika peab tuginema teadus- ja arendustegevusest saadud teadmistele ja rõhutama innovatsiooni vajalikkust.

Tarmo Tamm tutvustas paneelis ka Eesti digilahendusi: „Digilahendused põllumajanduses on üks võimalik viis, kuidas lahendada üht Euroopa Liidu põllumajanduse suurt väljakutset ehk noorte põllumeeste väikest osakaalu. Kaasaegsetel lahendustel põhinev kõrgtehnoloogiline sektor aitab kaasa noorte sisenemisele põllumajandusse.” Lisaks rääkis minister Tamm Eesti kui juhtiva e-riigi parimatest praktikatest, nagu digiretsept ja maksude deklareerimine läbi nutilahenduste.

„Eestis oleme  püüdnud toetuse taotlemise põllumehe jaoks võimalikult lihtsaks, kiireks ja mugavaks muuta. Toetusi on võimalik taotleda elektroonselt, kalanduses saab püügiandmeid esitada läbi nutiseadme ning pindalatoetuste järelevalve hakkab tulevikus toimuma läbi satelliitandmete –  kõik need lahendused on oluliselt lihtsustanud meie sektori, aga ka administratsiooni tööd,” lisas Tamm.

Tamm ütles paneelis ka, et andmete ja info kättesaadavus on üks osa põllumajanduse riskijuhtimisest, mis võimaldab põllumehel teha teadlikke otsuseid. „Riskijuhtimisest laiemalt plaanime rääkida ka oma mitteametlikul põllumajandus- ja kalandusministrite kohtumisel, mis toimub 3.–5. septembril Tallinnas,” teatas Tarmo Tamm.

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112