Autor: ITuudised.ee • 16. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tagada turvaline videovalve?

Foto: Pixabay.com
Käesoleval nädalal lõi Eesti meedias laineid Kanal2 “Radari” uuriv lugu, milles avastati, et paljude Eesti kodudes ja ettevõtetes kasutuses olevate videokaamerate pilt on internetis avalikult nähtav. Andmete turvalisus nii reaalajas videopildi edastamisel kui ka salvestamisel videovalve puhul ülioluline, rõhutab Levikomi turvalahenduste tootejuhi Mikk Sepp ja jagab mõned soovitused.

“Pole ju mõtet oma majja üles seada kaameraid, et jälgida üle nutiseadme kodus toimuvat, kui sama pilti võivad lihtsa vaevaga näha ka kurjade kavatsustega inimesed. Kui tehnikahuviline ostab ise videokaamerad ja seab need kodus üles, siis võib juhtuda, et mõnigi küberturvalisuse aspekt jääb kahe silma vahele.

Arvestada tuleb, et veebipoodides pakutavad kõige odavamad kaamerad võivad olla vanemad ja lihtsamad mudelid, mille turvalisusele pole eriti panustatud. Vanemate ja nimetute videokaamerate ostmisel ning paigaldamisel soovitan pöörata erilist tähelepanu turvalisusele, kuna „Plug and Play“ seadmetel võib puududa kohustuslik paroolide aktiveerimine või nende muutmine. Uutel ja turvalisematel seadmetel on juba automaatne „turvalise parooli“ nõue, kus seadistuses on kohustulik aktiveerida kasutajakood, mis ei koosne ainult neljast lihtsast numbrist,” selgitas Sepp.

Kindlasti tasub jälgida, et videokaamerate ja muude turvasüsteemide turvaparoolid oleksid tõesti turvalised. “On teada, et maailmas kõige levinumad nutiseadmete paroolid on 0000 ja 1234 ja neid kasutavad eri uuringute andmetel isegi kuni 10% seadmete omanikest. Sellistest paroolidest ei ole küberkurjamite vastu suuremat abi.  Seda peab arvestama nii videokaamerate puhul kui ka nende arvutite või nutiseadmete puhul, kust plaanitakse reaalajas videopilti vaadata.

Infoturbe konverents "Kuhu küll kõik andmed said?"toimub juba 26. septembril.Tule osalema! Info ja registreerimine SIIN!

Kindlasti tasub ära vahetada ka tehase poolt peale pandud paroolid,” täiendas Sepp. Põhiline on hinnata riske, olla hoolikas ja tagada ka seadmete turvalisus.

Kvaliteetse reaalajas videovalve puhul muutub samuti järjest olulisemaks korraliku interneti püsiühenduse olemasolu. “Kui plaanitakse reaalajas videopilti ka pilveserverisse salvestada, siis on vajalik kiire ja stabiilse üleslaadimisega, soovitatavalt sümmeetrilise püsiühenduse olemasolu. Mobiilne internet ja vaskkaabel võivad tänu väikesele üleslaadimise kiirusele aeglaseks jääda, mille tõttu võivad tekkida salvestustesse augud või langeda videopildi kvaliteet. Linnades sobib selleks fiiberoptiline kaabel, hajaasustuse puhul üle õhu leviv püsiühendus,” selgitas Levikomi turvalahenduste tootejuht Mikk Sepp.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755