Autor: ITuudised.ee • 18. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ 99: ülikool kavandas digitaalse kiirtee alma mater’i 100. aastapäevani

Jaak Aaviksoo
Foto: Raul Mee
Tallinna tehnikaülikool (TTÜ) tähistab 99. aastapäeva esmaspäeval, 18. septembril kell 14, kui akadeemilisel aktusel kuulutatakse välja esimesed tenuuriprofessorid, promoveeritakse 55 doktorit ja kuulutatakse välja aasta vilistlane. Ametliku stardi saab algatus TalTechDigital, mis kujundab TTÜst esimese tõelise digiülikooli. Aktuse eel, kell 13 avatakse väärika vaatemänguga ülikooli maamärk Akadeemia ringil.

Tehnikaülikooli rektor akadeemik Jaak Aaviksoo: “Tehnikaülikoolist on võrsunud suur osa tänase e-Eesti edust. TalTechDigital peaks meid viima uuele tasemele võimestades kaasaegsete tehnoloogiate kõikehõlmava kasutuselevõtuga teadlasi ja üliõpilasi olulisimaks – akadeemiliste ja insenerlike tippude vallutamiseks. Soovime kiirendatult liikuda digitaalse innovatsiooni eesliinile koos kõigi oma partneritega Eestis ja kaugemalgi. Loodame ülikooli 100. aastapäeval esimestest saavutustest teada anda.“

Algatuse TalTechDigital eesmärgiks on julgelt  ja läbimõeldult viia ellu kõik see, mis muudab ühe ülikooli digitaalseks tehnoloogiaülikooliks. See tähendab murranguliste tehnoloogiate loomist ja kasutamist õppetöös, teaduses ning ülikooli toimimises. Üks oluline ja käegakatsutav osa TalTechDigitalist on 2018. aasta sügiseks valmiv iseauto ja selle liikumiseks vajalik nutikas taristu. Kõigi nende eesmärkide saavutamisele aitab kaasa tehnikaülikooli suurenenud IT kompetents, kui TTÜ-ga liitus sel suvel IT Kolledž.

Ülikooli 99. aastapäeval promoveeritakse 55 uut doktorit: Eesti teadusesse on panustamas 10 IT ja 25 inseneriteaduskonna doktorit, loodusteaduskonnas promoveeritakse  15 ja majandusteaduskonnas viis uut doktorit.

Esmaspäeval tulevärgiga avatav maamärk on ülikooli kingitus Mustamäe ja kogu Tallinna elanikele ning külalistele.  Maamärk on inspireeritud tehnikaülikooli aula katusesakkidest, see on 20 meetrit pikk ja ligi 2 meetrit kõrge.

Maamärgi projekteerijaks on Ülle Grišakov ja disaineriks TTÜ vilistlane Margus Triibmann. Ülle Grišakov on teinud TTÜ linnakusse mitmeid auhindu võitnud haljastuslahendusi, näiteks Akadeemikute allee arhitektuuri- ja kujundusvalgustuse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755