Autor: ITuudised.ee • 8. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marek Helm: juhina vaimustun andmetest

Marek Helm
Foto: Nortal
Juhtimine saab alguse eesmärkidest, kuid asjakohaste eesmärkide seadmine on oluliselt keerukam, kui me arvata oskame, nentis Nortali valdkonnajuht Marek Helm täna, 8. novembril Balti riikide ja Põhjamaade ühel suurimal IT- ja ärianalüütikute konverentsil Analysis Disruption. Helmi sõnul peitub vastus andmetes.

“Olen juhina vaimustunud andmetest. Seda muidugi eeldusel, et neid osatakse õigesti interpreteerida,” sõnas Helm kõneledes Tallinnas 200-le ärianalüütikule.

Tänapäeva infoühiskonnas, kus info paljusus ja mitmekesisus esitavad juhtimisele suurimaid väljakutseid, on just andmed ja neist loodavad asjakohased mõjuanalüüsid Helmi hinnangul olulisemad tööplaanidest, tööaja mõõtmisest või muudest traditsioonilistest ja mõneti kulunud juhtimisega kaasnevatest meetoditest.

Andmete kvaliteetse analüüsi pinnalt ei ole võimalik Helmi sõnul vaid paremini juhtida, aga kujundada ka organisatsiooni mainet, suhelda parterite ja sihtgruppidega ilma, et dialoogi segaksid emotsioonid ja kaalutlemata hinnangud. “Andmed ja nende kvaliteetne analüüs on aluseks, et organisatsioonid saaksid muutuda, olla asja- ja ajakohased,” lisas Helm.

Helm on töötanud ühe Eesti suurima andmemahuga organisatsioonis ehk maksu- ja tolliametis üle kahekümne aasta, neist viimased viis aastat seda asutust juhtides. Viisteist aastat tagasi tehti Helmi sõnul EMTAs strateegiline otsus hakata arendama analüüsivõimekust. Kui seni oli teada, palju makse koguti, oli uus eesmärk saada teada, palju kogumata jääb, täpsustas Helm muudatuste eesmärki. 

“Deklaratsioonid olid sel ajal kolimas e-teenustesse ning meil tekkis iga kuu järjest rohkem andmeid, mida analüüsida,” lisas Helm, kes ütles, et toona langetati oluline otsus luua analüütikameeskond ning investeerida vahenditesse, millega järjest suurenevat andmehulka hallata.

“Eesti maksuamet on muuseas tänaseni üks vähestest Euroopas, kes teeb kord aastast maksuaugu ehk laekumata maksude analüüsi ning lähtub oma töö planeerimisel, maksupoliitikas kaasa rääkimises just sellest analüüsist,” selgitas Helm. Just andmed ja asjakohane andmeanalüütika andiski Helmi sõnul võimaluse jätta selja taha aegunud eesmärk koguda pelgalt makse ning uueks eesmärgiks võtta ettevõtjate tegevuse ja arengu toetamine.

Analysis Disruption on konverents, mis on välja kasvanud tarkvara- ja ärikonsultatsioonide ettevõtte Nortal analüütikute initsiatiivist pakkuda analüütikutele ürituste näol platvormi, kus on võimalik teadmisi ja kogemusi jagada. Alates 2014. aastast toimunud analüütikute hommikuseminaridele lisaks võeti üritus 2016. aastal esmakordselt ette konverentsi formaadis. Konverentsi korraldab Nortal koostöös Brand Manuali, Fortumo, PwC ja Testlioga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052