16. november 2017

Eesti Teadusajakirjanike Selts: teadusajakirjanduse sõber on Maarja Kruusmaa

Maarja Kruusmaa
Autor: Erakogu

Eesti Teadusajakirjanike Seltsi teadusajakirjanduse sõbra auhinna Ökul saab tänavu Tallinna tehnikaülikooli biorobootika professor, akadeemik Maarja Kruusmaa.

“Professor Maarja Kruusmaa on eeskujulik näide noorema põlvkonna tunnustatud teadlasest, kes oma kahtlemata suure hõivatuse juures võtab siiski ülimalt loomulikult ka robotiteaduse tutvustamist ja selle ühiskonnamõju üle arutlemist,” ütles auhinnažürii esimees Priit Ennet.

Kruusmaa juhtimisel on TTÜ biorobootika keskuses välja töötatud kalade ja kilpkonnade liikumist jäljendavaid allveeroboteid. Ta on olnud ka tehnoloogiafirma fits.me ja idufirma SafeToAct kaasasutaja.

„Tänan teadusajakirjanike seltsi pikaajalise huvitava suhtluse eest,“ ütles Kruusmaa. „Ajakirjanike ja avalikusega suhtlemine on teadlasele vajalik kogemus, mis aitab tal oma tulemuste tähendust ka enda jaoks selgemaks mõelda ning oma tööd laiemalt mõtestada.“

Auhinnakuju – keraamik Piret Kändleri loodud Ökuli – annab teadusajakirjanike selts Kruusmaale üle 22. novembril Tallinnas Balti jaama paviljonis toimuval Eesti Teadusagentuuri korraldatud teadushuvihariduse konverentsil "Anname teadushuvile võimaluse II” kell 16.20.

Maarja Kruusmaale otsustas teadusajakirjanduse sõbra auhinna anda žürii koosseisus Andi Hektor, Kais Allkivi, Priit Ennet ja Ulvar Käärt.

Maarja Kruusmaa on varem pälvinud Valgetähe IV klassi teenetemärgi (2012) ja Eesti Vabariigi teaduspreemia (2016). Eesti Teaduste Akadeemia liige on ta aastast 2016.

Eesti Teadusajakirjanike Seltsilt on seni Ökuli saanud näiteks seismoloog ja vulkanoloog Heidi Soosalu (2011), merelainete uurija Tarmo Soomere (2013), klimatoloog Ain Kallis (2014), füüsik Jaak Kikas (2015) ja rakubioloog Toivo Maimets (2016).

Ökul
Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112