Autor: ITuudised.ee • 5. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti saavutas kokkuleppe digimaksustamises ja e-kaubanduse käibemaksus

Toomas Tõniste
Foto: Aron Urb (EU2017)
Eesti eesistumise viimasel majandus- ja rahandusministrite ehk Ecofini nõukogu kohtumisel kinnitati Euroopa Liidu lähenemine digimajanduse maksustamisele ning võeti vastu e-kaubanduse käibemaksu uuendused. Samuti kinnitati nimekiri riikidest ja piirkondadest, kes ei tee ELiga maksuküsimustes piisavat koostööd.

„Digitaalne areng on meie tulevik ning maksureeglid peavad ajaga kaasas käima. Oluline on tagada digimajanduse õiglane maksustamine nii, et kedagi ei karistataks. Me ei soovi erimaksureegleid suurettevõtetele, vaid selgust ja kindlust kogu maksusüsteemile,“ kommenteeris rahandusminister Toomas Tõniste.

Täna kokkulepitud suunistes rõhutab ELi nõukogu, et digimajanduse maksustamise küsimus vajab globaalset lähenemist. See eeldab tihedat koostööd nii OECD kui teiste rahvusvaheliste partneritega. Nõukogu soovitab uurida lähemalt „virtuaalse püsiva tegevuskoha“ ideed ning teha seda koos siirdehindade ja tulu omistamise eeskirjade muutmisega. OECDl on hetkel käsil erinevate digitaalmajanduse ärimudelite analüüs ning vahearuanne selle kohta esitatakse tõenäoliselt G20le tuleva aasta aprillis.

ELi siseste meetmete puhul kutsub Nõukogu Komisjoni üles põhjalikult kaaluma kõiki järeldustes väljatoodud variante, sh ka ajutisi meetmeid. Eeldatavasti tuleb Komisjon 2018. aasta alguses välja seadusandlike ettepanekutega antud küsimuses. 

Tänasel kohtumisel kinnitati ka e-kaubanduse käibemaksu uuenduste pakett. Tõniste märkis, et pakett on osa digitaalse ühisturu strateegiast – uuenduste kaudu muudetakse maksureeglid ettevõtetele lihtsamaks ja õiglasemaks ning parandatakse ELi ettevõtete kaitset ebaausa konkurentsi eest.

Näiteks tekib väikeettevõtjatel piiriülese käibemaksu kohustus alles alates 10 000 eurost. Samuti kaovad alates 2021. aastast erisused ELi-sisese ja välise kauba maksustamisel – praegu kehtib ELi-välistele saadetistele teatavasti kuni 22 euroni maksuvabastus.

Ministrid kinnitasid täna ka maksualal ebapiisavat koostööd tegevate jurisdiktsioonide nimekirja, millega loodetakse muuta globaalset maksukeskkonda läbipaistvamaks. Tõniste rõhutas, et tegu pole karistusmeetmega, vaid konkreetse sammuga selles suunas, et heast maksuhaldustavast kujuneks norm. „Olime nimekirja koostades igati avatud dialoogile vastavate jurisdiktsioonidega ning mitmed neist väljendasid soovi olukorda parandada. Nimekiri ei ole n-ö kivisse raiutud, vaid olukorra monitooring ning listi uuendamine maksuekspertide ringis jätkub,“ märkis Tõniste.

Nõukogu sai ka ülevaate pangandussektori riskide vähendamise paketist ning Euroopa hoiuste tagamise süsteemi ettepanekutest. Panganduspaketiga seoses on saavutatud edu ja paljudes küsimustes jõutud esialgsete kokkulepeteni. Siiski tuleb tegeleda veel mitme poliitilise aspektiga.

Tänase Ecofini kohtumisega tõmbas Eesti joone alla eesistumise peamistele maksu- ja finantspoliitika teemadele. Tõniste tunnustas Eesti eesistumise meeskonda suure töö eest ning tänas liikmesriike, komisjoni, europarlamenti ja teisi osapooli koostöövalmiduse ja toetuse eest. Ühtlasi andis minister teatepulga edasi järgmisele eesistujale Bulgaariale.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755